ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε κάποιο μέρος του εγκεφάλου αναστέλλεται ξαφνικά (ισχαιμικό) ή όταν παρουσιάζεται αιμορραγία στους ιστούς γύρω από τον εγκέφαλο (αιμορραγικό). Αποτέλεσμα αυτού είναι η διακοπή λειτουργίας των εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία τελικά πεθαίνουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Το 85% των εγκεφαλικών επεισοδίων αφορούν σε ισχαιμικά επεισόδια.
Μετά το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τον καρκίνο, το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την 3η σε σειρά αιτία θανάτου. Επίσης, είναι η βασική αιτία περιστατικών με μόνιμη αναπηρία.
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί έκτακτο ιατρικό περιστατικό και χρήζει άμεσης θεραπείας. Η έγκαιρη αντιμετώπισή του μπορεί να αποτρέψει την εγκεφαλική βλάβη, καθώς και άλλες επιπλοκές.
Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Συμπτώματα
Όταν συμβαίνει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, συνήθως η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι ταχεία και μπορούν ακόμα και να ξυπνήσουν τον ασθενή από τον ύπνο του.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Στο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
- Αιφνίδια παράλυση ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι. Αυτό συνήθως επηρεάζει τη μία πλευρά του σώματος.
- Σύγχυση και δυσκολία στην ομιλία, καθώς και δυσκολία στην κατανόηση ομιλίας των άλλων.
- Διαταραχή οράσεως είτε στο ένα είτε και στα δύο μάτια. Η όραση του ασθενούς ξαφνικά γίνεται θολή ή μπορεί ακόμα και να προκληθεί διπλωπία.
- Ίλιγγος.
- Απώλεια ισορροπίας.
- Διαταραχή στη βάδιση.
- Οξεία κεφαλαλγία. Μπορεί να συνοδεύεται από ζαλάδα και έμετο.
Στο αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο
- Αιφνίδια οξεία κεφαλαλγία.
- Επιληπτικό επεισόδιο (σπασμοί).
- Κινησιολογική διαταραχή, αδυναμία συντονισμού και ισορροπίας.
- Μυϊκή αδυναμία.
- Διαταραχή ομιλίας.
- Ζαλάδα και απώλεια συνείδησης.
- Έμετος.
Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Διάγνωση
Η διάγνωση του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου τίθεται από ειδική ομάδα εξειδικευμένων ιατρών. Η ομάδα συνίσταται από Νευροχειρουργό, Νευρολόγο, Εντατικολόγο, Νευροαναισθησιολόγο και, σε αρκετές περιπτώσεις, Καρδιολόγο και Παθολόγο.
Ο ασθενής θα υποβληθεί σε κλινικό και νευρολογικό έλεγχο, ενώ θα πραγματοποιηθούν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Απαραίτητη είναι η διενέργεια απεικονιστικού ελέγχου (αξονική και μαγνητική τομογραφία) για να διαπιστωθεί η ακριβής θέση και το μέγεθος της βλάβης. Η διαγνωστική διαδικασία ολοκληρώνεται με την ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου και τον καρδιολογικό έλεγχο.
Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο απαιτεί άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση.
Όσο παραμένει αθεράπευτο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιας εγκεφαλικής βλάβης και αναπηρίας.
Σύγχρονες Θεραπείες
Οι θεραπείες που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ορίζονται βάσει της χρονικής στιγμής που θα προσέλθει ο ασθενής στο νοσοκομείο.
- Στην περίπτωση ισχαιμικού επεισοδίου όπου ο ασθενής θα προσέλθει στο νοσοκομείο μέσα σε 4 με 5 ώρες από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα συμπτώματα, χορηγείται ειδικό φάρμακο για τη διάλυση του θρόμβου. Το φάρμακο αυτό ονομάζεται «ενεργοποιητής ιστικού πλασμινογόνου (tPA)».
Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα ρευστοποίησης του αίματος, μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. - Επιπλέον θεραπευτική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται εντός 6 ωρών, είναι ο υπερεκλεκτικός καθετηριασμός των εγκεφαλικών αγγείων, καθώς και η υπερεκλεκτική διάλυση του θρόμβου με ειδικό φάρμακο.
Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση των επιπλοκών από τη θρόμβωση και ο περιορισμός των νευρολογικών βλαβών. - Στις περιπτώσεις αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων, απαραίτητο για τη θεραπευτική επιλογή είναι να αναδειχθεί η αιτία που προκαλεί την αιμορραγία. Στο 80% των αιμορραγικών επεισοδίων η αιτία αιμορραγίας είναι το ανεύρυσμα, στο 15% είναι η αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία, ενώ το 5% συμβαίνει εξαιτίας άλλων παθήσεων. Οι θεραπείες εκλογής είναι η απολίνωση του ανευρύσματος χειρουργικά, η χειρουργική αφαίρεση της δυσπλασίας και η αφαίρεση του ενδοεγκεφαλικού αιματώματος.