Αιθουσαίο Σβάννωμα (Ακουστικό Νευρίνωμα)

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Το αιθουσαίο σβάννωμα, επίσης γνωστό ως ακουστικό νευρίνωμα, είναι ένας μη καρκινικός και συνήθως βραδέως αναπτυσσόμενος όγκος, ο οποίος σχηματίζεται στο κύριο (αιθουσαίο) νεύρο που οδηγεί από το εσωτερικό αυτί στον εγκέφαλο. Τα κλαδιά του νεύρου αυτού επηρεάζουν άμεσα την ισορροπία και την ακοή. Η πίεση από ένα αιθουσαίο σβάννωμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, εμβοές στο αυτί, καθώς και αστάθεια.

    Το αιθουσαίο σβάννωμα προκύπτει συνήθως από τα κύτταρα Schwann, τα οποία καλύπτουν το αιθουσαίο νεύρο, και αναπτύσσεται αργά ή και καθόλου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ανάπτυξη του όγκου μπορεί να είναι ταχεία και το μέγεθός του να αυξηθεί τόσο ώστε να ασκήσει πίεση στον εγκέφαλο και να επηρεάσει ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

    Αιθουσαίο Σβάννωμα – Πού οφείλεται η ανάπτυξή του;

    Το αιθουσαίο σβάννωμα (ακουστικό νευρίνωμα) θεωρείται πως οφείλεται σε δυσλειτουργία γονιδίου στο χρωμόσωμα 22. Φυσιολογικά, αυτό το γονίδιο παράγει μια πρωτεΐνη καταστολής όγκου η οποία βοηθά στον έλεγχο της ανάπτυξης των κυττάρων Schwann που καλύπτουν τα νεύρα.

    Αιθουσαίο Σβάννωμα Αιθουσαίο Σβάννωμα

    Το ελαττωματικό αυτό γονίδιο κληρονομείται, επίσης, στη νευροϊνωμάτωση τύπου 2. Πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή που συνήθως περιλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων στα νεύρα ισορροπίας και στις δύο πλευρές του κεφαλιού (αμφίπλευρα αιθουσαία σβαννώματα).

    Αιθουσαίο Σβάννωμα – Ποια είναι τα συμπτώματά του;

    Τα πιο κοινά συμπτώματα που παρουσιάζονται με την ανάπτυξη του αιθουσαίου σβαννώματος (ακουστικό νευρίνωμα) είναι τα παρακάτω:

    • Απώλεια ακοής από τη μία πλευρά
    • Αδυναμία σύλληψης ήχου υψηλής συχνότητας
    • Αίσθημα πληρότητας στο αυτί
    • Κουδουνίσματα (εμβοές) στο αυτί, στην περιοχή πλάι του όγκου
    • Ζαλάδες
    • Προβλήματα ισορροπίας ή αστάθεια
    • Μούδιασμα στο πρόσωπο και μυρμήγκιασμα με πιθανή (αν και σπάνια) παράλυση του νεύρου του προσώπου
    • Πονοκέφαλοι
    • Αδέξιο βάδισμα
    • Ψυχική σύγχυση

    Τα συμπτώματα του αιθουσαίου σβαννώματος μπορεί να ομοιάζουν με άλλες παθήσεις ή προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, ο ασθενής πρέπει πάντα να απευθύνετε σε εξειδικευμένο ιατρό για την κατάλληλη διάγνωση και ένα σωστό θεραπευτικό πλάνο.

    Αιθουσαίο Σβάννωμα  – Διάγνωση

    Το αιθουσαίο σβάννωμα (ακουστικό νευρίνωμα) συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί στα αρχικά στάδια καθότι τα συμπτώματα είναι ήπια και δε μπορούν να διακριθούν.

    Η ιατρική αξιολόγηση βασίζεται στη λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενούς σε συνδυασμό με κλινική εξέταση από νευροχειρουργό. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα ορίσει περαιτέρω ιατρικό έλεγχο, με σκοπό την ανάδειξη και τον προσδιορισμό της πάθησης. Ο έλεγχος περιλαμβάνει:

    • Τεστ ακοής (ακουόγραμμα)
    • Μαγνητική τομογραφία
    • Αιματολογικές εξετάσεις

    Αιθουσαίο Σβάννωμα – Θεραπεία

    Η έγκαιρη διάγνωση του αιθουσαίου σβαννώματος (ακουστικό νευρίνωμα) είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη ενδεχόμενων σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει. Υπάρχουν τρεις επιλογές για τη διαχείριση και θεραπεία ενός αιθουσαίου σβαννώματος:

    1. Χειρουργική αφαίρεση (η μέθοδος της επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του όγκου και το επίπεδο ακοής στο προσβεβλημένο αυτί)
    2. Ακτινοθεραπεία (η οποία μπορεί να γίνει και συμπληρωματικά της επέμβασης)
    3. Παρακολούθηση (τακτική εξέταση με μαγνητική τομογραφία, σε περιπτώσεις όπου ο όγκος είναι μικρός)

    Εάν ο όγκος είναι μικρός (και με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας), η ακοή μπορεί να σωθεί και τα συνοδά συμπτώματα να βελτιωθούν, ενώ αποφεύγεται ενδεχόμενη επίδρασή του στο νευρικό σύστημα.
    Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, η χειρουργική αφαίρεσή του γίνεται πιο περίπλοκη διότι ο όγκος μπορεί να έχει καταστρέψει τα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση του προσώπου, την ακοή και την ισορροπία του ασθενούς, καθώς επίσης να έχει επηρεάσει άλλα νεύρα και δομές του εγκεφάλου.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία