Ανευρυσματική Δυσπλασία Της Φλέβας Του Γαληνού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι η  ανευρυσματική δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού;

    Η ανευρυσματική δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού είναι η μοναδική περίπτωση εμβρυϊκής αρτηριοφλεβώδης δυσπλασίας. Οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες αφορούν σε ένα περίπλοκο πλέγμα από αγγεία στην περιοχή του εγκεφάλου. Τα ανώμαλα αυτά αγγεία εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα να σπάσουν. Ωστόσο, η περίπτωση της ανευρυσματική δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού είναι διαφορετική. Οδηγεί σε  διαταραχή της ωρίμανσης του φλεβικού δικτύου με τον εξής τρόπο: την παραμονή της  μέσης φλέβας του πρόσθιου εγκέφαλου (εμβυϊκός πρόδρομος της φλέβας του Γαληνού) και την αδυναμία μετεξέλιξης της σε φλέβα του Γαληνού.

    Ανευρυσματική δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού – Πώς αντιμετωπίζεται;

    Η αντιμετώπιση της ανευρυσματικής δυσπλασίας της φλέβας του Γαληνού πραγματοποιείται πλέον με τον εμβολιασμό. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος γίνεται με την βοήθεια ενός εξελιγμένου ψηφιακού αγγειογράφου.

    Ωστόσο, είναι πολλές οι φορές που απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
    Η διαδικασία της επέμβασης ξεκινάει με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή. Στη συνέχεια ο Νευροχειρουργός οδηγεί ειδικούς καθετήρες στο κύριο αγγείο και τροφοδοτεί το ανεύρυσμα (καρωτίδα ή σπονδυλική αρτηρία). Με τη χρήση λεπτών μικροκαθετήρων επιτυγχάνεται η είσοδος στο ανεύρυσμα και η τοποθέτηση λεπτών συρμάτων. Ο ρόλος τους μέσα στο ανεύρυσμα είναι να εμποδίζει την κυκλοφορία στο εσωτερικό του. Η όλη διαδικασία ελέγχεται με ακτινοσκόπηση και με λήψη ειδικών ακτινολογικών εικόνων από τον ψηφιακό αγγειογράφο.

    Μετά το πέρας της επέμβασης, ο ασθενής νοσηλεύεται για μία μέρα και την επόμενη μέρα επιστρέφει στο σπίτι του. Αν παρουσιαστεί υπαραχνοειδής αιμορραγία, ως συνέπεια της επέμβασης, παραμένει στο νοσοκομείο όσες μέρες χρειαστεί ώστε να αντιμετωπιστεί  η αιμορραγία. Παρόλα αυτά, η επιπλοκή αυτή καθώς και γενικότερα άλλες επιπλοκές δεν είναι συχνό φαινόμενο σε μια τέτοιου είδους επέμβασης.

    Ανευρυσματική δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού – Πρόγνωση

    Η προγεννητική ανίχνευση της ανευρυσματική δυσπλασία της φλέβας του Γαληνού εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Οι εκδηλώσεις της δυσπλασίας που παρουσιάζονται μετά τη γέννηση του νεογνού διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία.  Η ηχοκαρδιογραφία έχει πρωταρχικό ρόλο στα νεογέννητα με τέτοιου είδους δυσπλασία. Η καρδιακή ανεπάρκεια και η επίμονη πνευμονική υπέρταση αποτελούν ίσως τις πιο σοβαρές συνέπειες της δυσπλασίας. Παρόλα αυτά, μπορεί να παρουσιαστούν και φαινόμενα εγκεφαλομαλακίας, επιληπτικές κρίσεις και πολυοργανική δυσλειτουργία λόγω κακής αιμάτωσης. Ειδικά τα μικρά παιδιά τείνουν να παρουσιάζουν υδροκέφαλο, αναπτυξιακή καθυστέρηση, μεγαλοεγκεφαλία, επιληπτικές κρίσεις και διεσταλμένες φλέβες του προσώπου. Η καρδιακή ανεπάρκεια, όταν υπάρχει, είναι ηπιότερη και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μπορεί να θεραπευτεί.

    Η πρόγνωση των περιπτώσεων της ανευρυσματικής δυσπλασίας ήταν ιδιαίτερα αναποτελεσματική στο παρελθόν. Στις περισσότερες περιπτώσεις άγγιζε σε ποσοστό θνησιμότητας το 100% . Η εφαρμογή εξελιγμένων, ενδαγγειακών τεχνικών έχει τροποποιήσει σημαντικά αυτή την τρομακτική πρόγνωση.  Τα τελευταία χρόνια, ο έλεγχος της ανευρυσματικής δυσπλασίας και των καρδιαγγειακών επιπτώσεων που προκαλεί έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

    Επικοινωνία Επικοινωνία