Αραχνοειδής Κύστη Εγκεφάλου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Η αραχνοειδής κύστη αποτελεί έναν από τους συχνότερους τύπους κύστεων που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου η αραχνοειδής μεμβράνη (μήνιγγα), η οποία περιβάλλει τον εγκέφαλο, δημιουργεί μια πτύχωση. Σε αυτήν την περίπτωση, σχηματίζεται κύστη η οποία συγκεντρώνει εγκεφαλονωτιαίο υγρό (υγρό που υπάρχει μέσα στον εγκέφαλο) που καλύπτεται από τα αραχνοειδή κύτταρα.
    Η αραχνοειδής κύστη σχηματίζεται στη βάση του κρανίου, στην επιφάνεια του εγκεφάλου ή στην αραχνοειδή μεμβράνη, ενώ, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί στον νωτιαίο μυελό.

    Εάν η κύστη συνεχίσει να συγκρατεί εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το μέγεθός της μπορεί να αυξηθεί ιδιαίτερα. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, το μέγεθος της κύστης μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο σχήμα του κεφαλιού ή να εκτοπίσει τους γύρω λοβούς του εγκεφάλου.

    Ποια είναι η αιτία ανάπτυξης της Αραχνοειδούς Κύστης;

    Η ακριβής αιτία των αραχνοειδών κύστεων δεν είναι γνωστή. Επιστημονικοί ερευνητές θεωρούν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις αραχνοειδών κύστεων είναι αναπτυξιακές δυσπλασίες που προκύπτουν από κάποιον ανεξήγητο διαχωρισμό ή σχίσιμο της αραχνοειδούς μεμβράνης. Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, συχνές περιπτώσεις ατόμων με αραχνοειδή κύστη παρουσιάζουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό (η κύστη έχει εμφανιστεί και σε άλλα μέλη της οικογένειας). Αυτό υποδηλώνει πως για ορισμένα άτομα ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης της αραχνοειδούς κύστης είναι η γενετική προδιάθεση.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αραχνοειδείς κύστες που εμφανίζονται στη μεσαία μήνιγγα συνοδεύονται από υπανάπτυξη (υποπλασία) ή συμπίεση του κροταφικού λοβού. Ο ακριβής ρόλος που διαδραματίζουν οι ανωμαλίες του κροταφικού λοβού στην ανάπτυξη των αραχνοειδών κύστεων μεσαίας μήνιγγας είναι άγνωστος.

    Η αραχνοειδής κύστη μπορεί επίσης να εμφανιστεί δευτερογενώς, εξαιτίας άλλων διαταραχών, όπως το σύνδρομο Marfan, η αραχνοειδίτιδα ή η ατζένωση του corpus callosum.

    Αραχνοειδής Κύστη: Συμπτώματα

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αραχνοειδείς κύστες αναπτύσσονται κατά την ενδομήτριο ζωή (συγγενείς) και συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου.
    Λιγότερο συχνά, οι αραχνοειδείς κύστες μπορεί να αναπτυχθούν λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, της παρουσίας όγκου στον εγκέφαλο, κάποιας λοίμωξης ή χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο.

    Τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν με το σχηματισμό της αραχνοειδούς κύστης είναι τα εξής:

    • Πονοκέφαλοι
    • Ναυτίες
    • Έμετοι
    • Προβλήματα ισορροπίας
    • Επιληπτικές κρίσεις
    • Λήθαργος (συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής κόπωσης ή της μειωμένης ενέργειας)
    • Ορατά εξογκώματα από το κεφάλι ή τη σπονδυλική στήλη
    • Αναπτυξιακή καθυστέρηση
    • Υδροκεφαλία λόγω απόφραξης της φυσιολογικής ροής του εγκεφαλονωτιαίου υγρού
    • Ενδοκρινικά ζητήματα, όπως η πρώιμη έναρξη της εφηβείας
    • Προβλήματα όρασης

    Διάγνωση Αραχνοειδούς Κύστης

    Η διάγνωση της αραχνοειδούς κύστης τίθεται από νευροχειρουργό, ενώ συχνά γίνεται τυχαία, κατά την εξέταση όπου αναζητείται κάποια άλλη πάθηση.
    Η διαγνωστική διαδικασία βασίζεται σε:

    • Ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό του ασθενούς
    • Μια εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση
    • Σειρά εξειδικευμένων εξετάσεων

    Μεγάλης διαγνωστικής αξίας είναι ο προηγμένος απεικονιστικός έλεγχος που περιλαμβάνει αξονική τομογραφία, καθώς και μαγνητική τομογραφία, καθώς οι συγκεκριμένες εξετάσεις μπορούν να αποκαλύψουν ή να επιβεβαιώσουν με ακρίβεια την παρουσία αραχνοειδών κύστεων.

    Αραχνοειδής Κύστη & Θεραπεία

    Ο κύριος στόχος της θεραπείας για την αντιμετώπιση μιας αραχνοειδούς κύστης είναι η παροχέτευση του υγρού από την κύστη και η ανακούφιση από την πίεση που προκαλεί.

    Η τεχνική της θεραπείας που εφαρμόζεται εξαρτάται από τα συμπτώματα, το μέγεθος και τη θέση της κύστης μέσα στο κρανίο.

    Οι δύο κύριες χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης της αραχνοειδούς κύστης είναι:

    • Ανοιχτή κρανιοτομία
    • Χειρουργική παροχέτευση

    Επικοινωνία Επικοινωνία