Σκολίωση

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Η σκολίωση είναι μια πολύπλοκη και ευρέος φάσματος παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία παρουσιάζει μια ανώμαλη πλάγια κλίση. Η συγκεκριμένη πάθηση προσδιορίζεται όταν το κύρτωμα (πλάγια κλίση) είναι 10 μοίρες και άνω. Το κύρτωμα από σκολίωση μπορεί να εμφανιστεί στη δεξιά ή αριστερή πλευρά της σπονδυλικής στήλης ή και στις δύο πλευρές σε διαφορετικά σημεία. Τόσο η θωρακική όσο και η οσφυϊκή σπονδυλική στήλη μπορεί να επηρεαστούν από σκολίωση.

    Σε περισσότερες από το 80% των περιπτώσεων, η αιτία της σκολίωσης είναι άγνωστη – μια κατάσταση που ονομάζεται ιδιοπαθής σκολίωση. Σε άλλες περιπτώσεις, η σκολίωση μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα εκφυλισμού των νωτιαίων δίσκων, λόγω αρθρίτιδας, οστεοπόρωσης ή κληρονομικότητας.

    Τύποι Σκολίωσης

    Οι τύποι σκολίωσης διακρίνονται ως εξής:

    Συγγενής Σκολίωση

    Πρόκειται για ανωμαλία στους σπονδύλους που παρουσιάζεται εκ γενετής. Η διάγνωση της συγγενούς σκολίωσης μπορεί να γίνει στα πρώτα στάδια της παιδικής ηλικίας, εάν υπάρχουν εμφανή σημάδια. Ωστόσο, πολλές περιπτώσεις διαγιγνώσκονται αργότερα στην παιδική ηλικία.

    Ιδιοπαθής Σκολίωση

    Είναι ο πιο συχνός τύπος σκολίωσης και τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται στην εφηβεία. Ως εκ τούτου, συχνά ορίζεται ως ιδιοπαθής εφηβική σκολίωση. Μέχρι και σήμερα η αιτία της ιδιοπαθούς σκολίωσης παραμένει άγνωστη.
    Η σωματική ανάπτυξη μπορεί να επιδεινώσει τη σκολίωση και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να παρακολουθείται στενά σε περιπτώσεις όπου το παιδί έχει απότομη ανάπτυξη.

    Η ιδιοπαθής σκολίωση διακρίνεται στους παρακάτω 3 τύπους:

    1. Νηπιακή σκολίωση (από 0 έως 3 ετών)
    2. Παιδική σκολίωση (από 3 έως 9 ετών)
    3. Εφηβική σκολίωση (από 9 έως 18 ετών – η πλειονότητα των περιπτώσεων ιδιοπαθούς σκολίωσης)

    Νευρομυϊκή Σκολίωση

    Η νευρομυϊκή σκολίωση προκύπτει εξαιτίας αδυναμίας στους μυς που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Αυτό συμβαίνει λόγω κάποιας μυϊκής ή νευρικής διαταραχής, η οποία προκαλεί μυϊκή εξασθένηση, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να μη μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τον κορμό. Η νευρομυϊκή σκολίωση συνήθως εμφανίζεται σε παιδική ηλικία.

    Συμπτώματα Σκολίωσης

    Τα παρακάτω συμπτώματα είναι τα πιο κοινά σε περιπτώσεις σκολίωσης, όμως κάθε άτομο μπορεί να εκδηλώσει διαφορετικά συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

    • Διαφορά στο ύψος των ώμων (ο ένας είναι ψηλότερος)
    • Το κεφάλι δεν ευθυγραμμίζεται με το υπόλοιπο σώμα
    • Διαφορά ύψους ή θέσης στα ισχία
    • Διαφορά στο ύψος ή τη θέση της ωμοπλάτης
    • Ασυμμετρία στη μέση
    • Κατά την πρόσθια κάμψη, οι πλευρές της πλάτης έχουν διαφορετικό ύψος

    Τα συμπτώματα της σκολίωσης μπορεί να μοιάζουν με άλλες παθήσεις ή παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, ενώ μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή λοίμωξης.

    Διάγνωση Σκολίωσης

    Η έγκαιρη διάγνωση της σκολίωσης είναι μεγάλης σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας. Το πλήρες ιατρικό ιστορικό σε συνδυασμό με τη φυσική εξέταση και τον ακτινογραφικό έλεγχο θα δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες για τον ακριβή προσδιορισμό της πάθησης.

    Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συστηθεί μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης.

    Θεραπεία Σκολίωσης

    Ο στόχος της θεραπείας για την αντιμετώπιση της σκολίωσης είναι να σταματήσει η εξέλιξη της καμπύλης και να αποφευχθεί η παραμόρφωση. Η παρατήρηση και ο επαναλαμβανόμενος ιατρικός έλεγχος αποτελούν απαραίτητες πρακτικές για να καθοριστεί εάν η σπονδυλική στήλη συνεχίζει να καμπυλώνει.

    Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σωματική ανάπτυξη και η καμπύλη της σκολίωσης είναι μεταξύ 20 και 50 μοιρών, συνιστάται η εξωτερική στήριξη με κηδεμόνα.

    Σε περιστατικά σοβαρής σκολίωσης όπου η καμπύλη είναι άνω των 50 μοιρών, ο χειρουργός πολύ πιθανό να κρίνει πως η πάθηση χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.

    Επικοινωνία Επικοινωνία