Ψευδοόγκος Εγκεφάλου: Τι Είναι & Πώς Αντιμετωπίζεται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Ο ψευδοόγκος εγκεφάλου οφείλεται στη συσσώρευση του υγρού που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό στην περιοχή του κρανίου. Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό τροφοδοτεί τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό με θρεπτικά συστατικά και προστατεύει τις ευαίσθητες περιοχές του. Αν παραχθεί μεγάλη ποσότητα υγρού ή δεν απορροφηθεί επαρκώς από τον οργανισμό, τότε δημιουργείται η εν λόγω πάθηση.

    Τα συμπτώματα που έχει ο ψευδοόγκος εγκεφάλου μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα που προκαλούνται σε περίπτωση με όγκο εγκεφάλου. Η πιο σημαντική του συνέπεια είναι τα σοβαρά προβλήματα όρασης. Αυτά εξελίσσονται πολύ αργά και κορυφώνονται με παρατεταμένη θόλωση στο οπτικό περιφερειακό πεδίο. Αν η πίεση που ασκείται στο κρανίο συνεχιστεί, δημιουργείται μεγάλη βλάβη στα νεύρα που μπορεί να οδηγήσει και σε μόνιμη τύφλωση.

    Ψευδοόγκος Εγκεφάλου – Αιτίες που τον προκαλούν

    Δυστυχώς δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία που προκαλεί αυτή την πάθηση. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που κάνουν κατάχρηση της βιταμίνης Α ή καταναλώνουν φάρμακα, όπως η τετρακυκλίνη, εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν ψευδοόγκο. Σημαντικό ρόλο παίζει και η παχυσαρκία, ειδικά στις νεαρές γυναίκες. Άλλες παθήσεις που συμβάλλουν στην πρόκληση ψευδοόγκου είναι η αναιμία, ο ερυθηματώδης λύκος καθώς και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

    Ψευδοόγκος Εγκεφάλου – Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται;

    Το πιο ενδεικτικό σύμπτωμα του ψευδοόγκου εγκεφάλου είναι ο πονοκέφαλος. Ο πόνος του προκαλείται από την περιοχή των ματιών ενώ επιδεινώνεται με την κίνησή τους. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να ενοχληθεί και από έντονο βουητό στα αυτιά. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ζαλάδες διαρκείας και να προκαλέσουν εμετό.
    Ένα ακόμη σοβαρό σύμπτωμα είναι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα προβλήματα στην όραση. Ο ασθενής θα νιώσει την όραση του να θολώνει ενώ μπορεί να εμφανίσει και περιστατικά διπλωπίας (διπλή όραση).

     Ψευδοόγκος Εγκεφάλου – Πως γίνεται η διάγνωση;

    Ο ασθενής θα πρέπει να αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια τα συμπτώματα του στο Νευροχειρουργό ο οποίος θα δώσει και την τελική διάγνωση. Έχει μεγάλη σημασία να διευκρινιστεί το χρονικό διάστημα και η ένταση τους. Στη συνέχεια ο γιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και θα τον υποβάλει σε διάφορες εξετάσεις. Οι πιο σημαντικές είναι η εξέταση των οφθαλμών, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία καθώς ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί οσφυϊκή παρακέντηση.

    Ψευδοόγκος Εγκεφάλου – Υπάρχει θεραπεία;

    Κύριος στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων του ψευδοόγκου εγκεφάλου όσο περισσότερο γίνεται. Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής, ο γιατρός θα συνταγογραφήσει ειδικά φάρμακα για να μειωθεί δραστικά ο πονοκέφαλος. Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει, τότε η επόμενη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι αρκετά υψηλά αλλά υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν επιπλοκές στην όραση. Αν ο ασθενής είναι παχύσαρκος, θα χρειαστεί πρώτα να χάσει βάρος, πριν γίνει η επέμβαση.

    Επικοινωνία Επικοινωνία