Όγκος Νωτιαίου Μυελού: Τι Συμπτώματα Έχει;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Ο όγκος νωτιαίου μυελού είναι μια πάθηση που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση. Διαφορετικά δεν αποκλείεται η οριστική και αμετάκλητη βλάβη του, κάτι που θα ταλαιπωρήσει πολύ τον ασθενή. Πρόκειται για μια ανώμαλη ανάπτυξη του ιστού στο εσωτερικό του νωτιαίου μυελού ή στο πλάι του. Είναι γνωστό ότι μια τέτοια πάθηση εμφανίζεται τις περισσότερες φορές σε παιδιά και αυτό απαιτεί ακόμη περισσότερη προσοχή. Ακόμη και οι καλοήθεις όγκοι είναι ικανοί προκαλέσουν νευρολογικά προβλήματα στον οργανισμό.

    Ο όγκος νωτιαίου μυελού διακρίνεται σε τρία είδη:

    • τον εξωσκληρίδιο,
    • τον ενδοσκληρίδιο
    • τον ενδομυελικό

    Ο εξωσκληρίδιος όγκος προκύπτει συνήθως από μετάσταση που κάνει ο καρκίνος του προστάτη, του πνεύμονα ή του νεφρού.

    Ο ενδοσκληρίδιος όγκος αναπτύσσεται από τα μηνιγγιώματα, τα νευρινώματα ή τα επενδυμώματα και σε συντριπτικό ποσοστό είναι καλοήθης.

    Ο ενδομυελικός όγκος μπορεί, από την άλλη μεριά, να είναι και καλοήθης και κακοήθης.

    Ποια είναι η αιτία που προκαλεί όγκο νωτιαίου μυελού;

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής απόδειξη σχετικά με τις αιτίες αυτής της πάθησης. Η δημιουργία όγκων σχετίζεται πολύ συχνά με τις μεταλλάξεις που μπορούν να εμφανίσουν τα γονίδια. Ωστόσο δεν έχει δοθεί απάντηση τι ακριβώς προκαλεί τις μεταλλάξεις των γονιδίων.

    Όγκος Νωτιαίου Μυελού – Ποια είναι τα συμπτώματα του;

    Το μεγάλο μειονέκτημα της πάθησης αυτής είναι πως τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται ακαριαία. Έτσι ο ασθενής καθυστερεί πολύ να λάβει την απαραίτητη θεραπεία καθώς δεν αναγνωρίζει αμέσως ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο όγκος νωτιαίου μυελού αναπτύσσεται αργά και ο πόνος που προκαλεί μπορεί να μπερδευτεί με περιστασιακούς, φυσιολογικούς πόνους που εμφανίζει ο οργανισμός. Εκτός από πόνο στον αυχένα ή την πλάτη, τα υπόλοιπα συμπτώματά του είναι:

    • Μειωμένη κινητική δεξιότητα
    • Μυϊκή αδυναμία
    • Μούδιασμα
    • Αδυναμία ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης

    Διάγνωση όγκου νωτιαίου μυελού

    Η λήψη ιατρικού ιστορικού και η εξέταση από τον Νευροχειρουργό είναι τα πρώτα βήματα για μια αξιόπιστη διάγνωση. Για να γίνει, όμως, σαφής η κλινική εικόνα του ασθενή μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ακτινολογικές εξετάσεις, μαγνητική και αξονική τομογραφία και βιοψία.

    Θεραπεία

    Λόγω του ότι πρόκειται για έναν όγκο που βρίσκεται σε μια πολύ κομβική θέση για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, προτείνεται σαν καλύτερη λύση η χειρουργική επέμβαση με στόχο την αφαίρεση του όγκου. Ακόμη κι αν πρόκειται για καλοήθη όγκο, καλό είναι να αφαιρείται προληπτικά για να μη δημιουργήσει περαιτέρω επιπλοκές.

    Ανάλογα με τον οργανισμό, τον όγκο και την έκταση του προβλήματος που έχει δημιουργήσει, η ανάρρωση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Αν προκληθεί μυϊκή αδυναμία μπορεί να αποκατασταθεί αποτελεσματικά με φυσικοθεραπεία.

    Επικοινωνία Επικοινωνία