Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο Νέα Νευροχειρουργική Τεχνική

Ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας μέσα από Νέα Νευροχειρουργική Τεχνική

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, η χειρουργική επέμβαση σε ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας.

    Η μελέτη διεξήχθη από τον Bob S. Carter, MD από τη Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μαζί με τους συνεργάτες του William T. Curry Jar., MD and Christopher S. Ogilvy, MD. Οι εξέχοντες επιστήμονες συμμετείχαν στο 69ο συνέδριο Νευροχειρουργικής όπου και έκαναν παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης.

    Νευροχειρουργική τεχνική – Πώς πραγματοποιείται;

    Κατά τη συγκεκριμένη νευροχειρουργική τεχνική, πραγματοποιείται ημικρανιεκτομή όπου γίνεται προσωρινή αφαίρεση της κρανιακής κάψης. Με τη διαδικασία αυτή δημιουργείται:

    • Αποσυμπίεση του εγκεφάλου
    • Υποχώρηση του οιδήματος από τον εγκεφαλικό ιστό
    • Πίεση της μέσης γραμμής που προκύπτει κατόπιν του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου

    Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν υπάρξει εγκεφαλική αποσυμπίεση, το περιστατικό οδηγείται σε θάνατο, καθώς η πίεση της μέσης γραμμής και του εγκεφαλικού στελέχους προκαλεί κάκωση.

    Αποτελέσματα της μελέτης

    • Στη μελέτη έλαβαν μέρος 29 ασθενείς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αποσυμπιεστική κρανιοτομία.
    • Από τους 29 συμμετέχοντες, οι 25 ασθενείς επιβίωσαν.
    • Οι 3 ασθενείς πέθαναν λόγω μη νευρολογικών αιτιών.

    Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα σοβαρό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει συχνότητα περίπου 80%.

    Μελέτη για αιμορραγικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

    Άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε επίσης πρόσφατα περιγράφει νευροχειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση των αιμορραγικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η τεχνική αυτή είναι όμοια με την τεχνική που αναφέρουμε παραπάνω. Με την επέμβαση επιτυγχάνεται η διατήρηση του οστικού κρημνού, ο οποίος τοποθετείται υποδόρια σε ειδική θήκη στην κοιλιακή περιοχή (μάρσιπο).

    Ο οστικός κρημνός επανατοποθετείται έπειτα από τέσσερις με έξι μήνες (συνήθως), με προϋπόθεση τη βελτιωμένη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

    Μονάδα Νευροχειρουργικής Ερρίκος Ντυνάν – Εφαρμογή της νέας τεχνικής

    Στη μονάδα νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, η συγκεκριμένη τεχνική εφαρμόζεται σε περιστατικά σοβαρού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Κατόπιν της αποσυμπιεστικής κρανιοτομίας πραγματοποιείται διάνοιξη της σκληράς μήνιγγος, η οποία διατηρείται ανοιχτή. Παράλληλα, γίνεται διάνοιξη των υπαραχνοειδών περιοχών στις κύριες δεξαμενές του εγκεφάλου.

    Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 17 νευροχειρουργικές επεμβάσεις αποσυμπιεστικής κρανιοτομίας στη μονάδα μας.
    Από αυτές, οι 15 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οδηγώντας στην αποκατάσταση των ασθενών. Στις υπόλοιπες 2 περιπτώσεις ασθενών επήλθε θάνατος εξαιτίας μη νευρολογικών παθήσεων, οι οποίες σχετίζονταν με πνευμονική εμβολή και σηψαιμία.

    Σ. Δ. ΤΖΑΝΗΣ

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία