Internet Σχέση Ιατρού & Ασθενούς

Σχέση Ιατρού & Ασθενούς: Πώς το Internet έχει διαμορφώσει μία νέα εποχή στον τομέα της Υγείας

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Το Internet αποτελεί ένα επαναστατικό φαινόμενο στην ανθρώπινη ιστορία τις τελευταίες δεκαετίες, αλλάζοντας τα παγκόσμια δεδομένα. Μία από τις κύριες χρήσεις του είναι η εύρεση εγκυκλοπαιδικών πληροφοριών, ενώ έρευνες διαρκώς δείχνουν ότι το 60 -80% των διαδικτυακών χρηστών παγκοσμίως το χρησιμοποιούν για να λάβουν πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία. Το Internet έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει αλλά και να εκπαιδεύσει τον ενδιαφερόμενο, παρέχοντας πληροφορίες για ιατρικές υπηρεσίες και γενικότερα για την υγεία. Συγχρόνως, υποστηρίζει την αυτοφροντίδα, ενώ δίνει την ευκαιρία στον ασθενή να επιλέξει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

    Ο ασθενής που έχει πρόσβαση στις πληροφορίες που παρέχει το Internet αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις που αφορούν στην υγειονομική του περίθαλψη. Μάλιστα, τα δύο τρίτα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Internet για να λάβουν ιατρικές πληροφορίες, δηλώνουν ότι ο ρόλος του Διαδικτύου είναι καθοριστικός στις επιλογές για την υγεία τους.

    Internet & Σχέση Ιατρού – Ασθενούς

    Η σχέση ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή επίσης έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από το Internet. Πλέον κάνουμε λόγο για μία νέα εποχή όπου η θέση του «οικογενειακού γιατρού» έχει αντικατασταθεί από μία σύγχρονη φιλοσοφία, περισσότερων επιλογών και μεγαλύτερης συμμετοχής του ασθενούς στις επιλογές για την προσωπική του υγεία.
    Μέσα από το Internet ο ασθενής έχει πρόσβαση σε μία ανεξάντλητη πηγή ιατρικών πληροφοριών. Παράλληλα, η επικοινωνία με το γιατρό έχει προσαρμοστεί στη νέα αυτή εποχή, δίνοντας τη δυνατότητα διαδικτυακής επαφής η οποία επιτυγχάνεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των κοινωνικών μέσων.

    Επιπλέον δυνατότητες που δίδονται από το Internet στον τομέα της Υγείας είναι οι εξής:

    • Χρήση υπολογιστή για την καταγραφή ποικίλων ιατρικών παραμέτρων στην οικία του ασθενούς
    • Αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς εξ αποστάσεως (τηλεϊατρική)
    • Διαδικτυακή ενημέρωση διαγνωστικών αποτελεσμάτων
    • Διαδικτυακή συνταγογράφηση
    • Άμεση ψυχολογική υποστήριξη
    • Ενημέρωση και σύγκριση σχετικά με το κόστος και την ποιότητα υπηρεσιών και επεμβάσεων
    • Πρόσβαση σε ιατρικά δίκτυα και ομάδες ανθρώπων για ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα υγείας

    Με αυτόν τον τρόπο, οι ασθενείς αναπτύσσουν μία διαφορετική αντίληψη όσον αφορά στη διαχείριση των θεμάτων υγείας, ενώ διαμορφώνουν μία συμπεριφορά μεγαλύτερης υπευθυνότητας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Ο ρόλος του Ιατρού

    Η εποχή του Internet μοιραία έχει δημιουργήσει την ανάγκη για μία νέα οπτική του ίδιου του ιατρού η οποία αλλάζει τον τρόπο που ασκείται η ιατρική.
    Με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, ο ιατρός έχει μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση (μεταξύ άλλων) στα παρακάτω:

    • Παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία
    • Πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστημονική κοινότητα
    • Νέες τεχνικές
    • Γενικές πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία
    • Αρχεία ασθενών

    Είναι γεγονός ότι το Internet ισοδυναμεί με βελτιωμένη και σύγχρονη παροχή ιατρικών υπηρεσιών καθώς προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες γνώσης και εμπειρίας. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και οι άνθρωποι γίνονται πιο εξοικειωμένοι, θα βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά σε μία παγκοσμιοποιημένη ιατρική.

    Στη νέα αυτή εποχή, εξασφαλίζεται η εξειδίκευση στη διάγνωση και θεραπεία, η μείωση του χειρουργικού τραύματος μέσα από σύγχρονες επεμβατικές τεχνικές και οι αναβαθμισμένες ιατρικές υπηρεσίες.

     

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία