Νευροχειρουργός: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Νευροχειρουργός: Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Ο νευροχειρουργός είναι εξειδικευμένος ιατρός ο οποίος παρακολουθεί και θεραπεύει παθήσεις και νόσους που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Οι παθήσεις αυτές σχετίζονται με τον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη, το μυελό των οστών και τα περιφερικά νεύρα. Οι νευροχειρουργοί παρέχουν χειρουργική και μη χειρουργική θεραπεία σε ασθενείς όλων των ηλικιών, από νεογνά μέχρι ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

    Σήμερα, η πλειονότητα των χειρουργικών επεμβάσεων που εκτελούν οι νευροχειρουργοί αφορούν στη σπονδυλική στήλη ενώ λιγότερες είναι οι επεμβάσεις εγκεφάλου. Μερικοί νευροχειρουργοί ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τύπους προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, όπως είναι οι διαταραχές του αυχένα και της οσφυϊκής χώρας (χαμηλότερο μέρος της πλάτης), τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης ή ανά ηλικιακή ομάδα.
    Επίσης, οι παιδίατροι νευροχειρουργοί αντιμετωπίζουν παθήσεις για βρέφη και παιδιά, ενώ άλλοι νευροχειρουργοί ειδικεύονται σε διαταραχές που επηρεάζουν τους ενήλικες.

    Η νευροχειρουργική αποτελεί μία ειδικότητα χειρουργικής υψηλών απαιτήσεων. Χαρακτηριστική είναι η διαρκής εξέλιξη και ανάπτυξη νέων τεχνικών, μεθόδων, καθώς και της ιατρικής τεχνολογίας. Ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες όπου χρησιμοποιούνται χειρουργικά μικροσκόπια και ενδοσκόπια εφαρμόζονται ολοένα και περισσότερο. Αυτές οι νέες πρακτικές επιτυγχάνουν συγκρίσιμα ή καλύτερα αποτελέσματα από την κλασική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Τα οφέλη για τον ασθενή περιλαμβάνουν λιγότερο πόνο, ταχύτερο χρόνο ανάκαμψης ελαχιστοποίηση των ουλών και μικρότερη διάρκεια νοσηλείας.

    Με ποιες παθήσεις ασχολείται ένας Νευροχειρουργός;

    Οι πιο συνήθεις παθήσεις με τις οποίες ασχολείται ένας νευροχειρουργός είναι οι εξής:

    Ποιες είναι οι συνηθέστερες επεμβάσεις που διενεργεί ένας Νευροχειρουργός;

    Οι συνηθέστερες επεμβάσεις που ένας νευροχειρουργός διενεργεί περιλαμβάνουν:

    • Κρανιοτομή
      Χρησιμοποιούνται χειρουργικά μικροσκόπια που βοηθούν το νευροχειρουργό να κάνει στενά ανοίγματα με σκοπό την αποφυγή βλάβης σε άλλους εγκεφαλικούς ιστούς και την αφαίρεση των όγκων.
    • Νευροενδοσκόπηση
      Χρήση εξειδικευμένων ενδοσκοπίων με βιντεοκάμερες υψηλής ανάλυσης για τη θεραπεία όγκων βαθιάς θέσης στον εγκέφαλο και τη βάση του κρανίου. Ο όγκος μπορεί να αφαιρεθεί με μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση.
    • Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική
      Πρόκειται για μια μορφή μη επεμβατικής θεραπείας για όγκους που στοχεύει σε μέρος του εγκεφάλου μέσω ακτινοβολίας.

    Οι νευροχειρουργοί χρησιμοποιούν επίσης ιδιαίτερα προηγμένες διαδικασίες απεικόνισης, όπως για παράδειγμα για να εξετάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου γύρω από έναν όγκο. Αυτό βοηθά το χειρουργό να εξετάσει τα όρια του όγκου και να αξιολογήσει τους ρυθμούς εξέλιξής του.
    Οι νευροχειρουργοί συνεργάζονται πολύ στενά με ακτινολόγους και χρησιμοποιούν μια σειρά διαγνωστικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των αξονικών (CT) και μαγνητικών (MRI) τομογραφιών, καθώς και άλλων τεχνικών όπως είναι η αγγειογραφία του εγκεφάλου.

    Πού εργάζεται ο Νευροχειρουργός;

    Οι νευροχειρουργοί εργάζονται τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ μπορούν να διατηρούν ιατρείο όπου δέχονται ασθενείς για κλινική αξιολόγηση και παρακολούθηση.

    Συχνά συνεργάζονται με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων ως μέρος ομάδας εγκεφαλικών επεισοδίων ή ομάδα κρίσιμης περίθαλψης.

    Υπο-ειδικότητες στη Νευροχειρουργική

    Οι κύριες υπο-ειδικότητες στη νευροχειρουργική είναι οι παρακάτω:

    • Παιδιατρική νευροχειρουργική: Περιλαμβάνει ανωμαλίες του προσώπου, συγγενείς παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και όγκους.
    • Νευροογκολογία: Διαχείριση όγκων εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλης.
    • Λειτουργική νευροχειρουργική: Αφορά σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών παθήσεων όπως η επιληψία, οι διαταραχές της κίνησης και η εγκεφαλική παράλυση.
    • Νευροαγγειακή χειρουργική: Περιλαμβάνει πολύπλοκα ανευρύσματα και ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία.
    • Τραυματολογία: Θεραπεία τραυματισμών στο κρανίο.
    • Χειρουργική βάσεως κρανίου: Αντιμετώπιση διαταραχών και όγκων βάσης κρανίου.
    • Χειρουργική σπονδυλικής στήλης: Αφορά κυρίως ηλικιωμένους ασθενείς.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία