Ερωτήσεις & Απαντήσεις Για Το Εμβόλιο Κατά Του COVID-19

Ερωτήσεις & Απαντήσεις Για Το Εμβόλιο Κατά Της COVID-19 | Δρ Σπυρίδων Τζανής – Νευροχειρουργός

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Το εμβόλιο φτιάχτηκε πολύ γρήγορα και δεν έχει δοκιμαστεί. Πώς είμαι σίγουρος ότι είναι ασφαλές;

    Η τεχνική του RNA ανάπτυξης του εμβολίου είναι γνωστή για περισσότερα από 10 έτη. Η αποκωδικοποίηση του RNA του ιού έγινε σε διάστημα 3 – 4 μηνών από την εμφάνισή του και με την ήδη γνωστή τεχνική δημιουργήθηκε το εμβόλιο. Είναι απολύτως ασφαλές και σε περίπτωση που υπάρχουν κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις, οι εκδηλώσεις είναι ήπιες, χωρίς παρενέργειες για τον γενικό πληθυσμό. Από εδώ και στο εξής όλα τα εμβόλια θα γίνονται με αυτή την τεχνική, διότι είναι ασφαλέστερη και αποτελεσματική.

     

    Το εμβόλιο θα αλλάξει το DNA μου. Είναι αλήθεια;

    Το DNA του κάθε οργανισμού δεν αλλάζει. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα και μεγάλη παραπλάνηση. Το DNA είναι μέσα στον πυρήνα του κυττάρου και το RNA δεν εισέρχεται στον πυρήνα αλλά στο κυτταρόπλασμα έξω από τον πυρήνα.

     

    Το εμβόλιο χρησιμοποιείται από το κράτος για να μας περάσουν τσιπάκι και να μας παρακολουθούν. Ισχύει;

    Το εμβόλιο προστατεύει τον πληθυσμό από νοσήματα. Κανένα κράτος δεν έχει τη δικαιοδοσία να παρακολουθεί τους πολίτες του με τέτοιες μεθόδους. Αυτές οι απόψεις βρίσκονται σε φανταστικό κόσμο και σε ταινίες κινηματογράφου. Κάθε κράτος έχει άλλες μεθόδους παρακολούθησης αν το χρειάζεται για την προστασία του. Σας θυμίζω ότι όλοι έχετε κινητό τηλέφωνο και κάθε μήνα σας στέλνουν ενημέρωση σχετικά με τις τοποθεσίες που βρεθήκατε, ποιες είναι οι καταναλωτικές σας προτιμήσεις, κλπ. Το Τσιπάκι είναι στην τσέπη μας και όχι στο εμβόλιο.

     

    Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εμβολίου ή μόνο ένα εμβόλιο;

    Το εμβόλιο της εταιρείας Astra Zeneca είναι διαφορετικό από τα ήδη γνωστά και δημιουργείται με εξασθενημένο ιό. Τα άλλα των εταιρειών Pfizer και Moderna είναι με την τεχνική του RNA.

     

    Έχει ανεπιθύμητες ενέργειες το εμβόλιο; Ποιες είναι οι επιπλοκές του;

    Πολύ σπάνιες παρενέργειες είναι κυρίως οι αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης, δε συνίσταται ο εμβολιασμός στις εγκύους ή τις γυναίκες σε περίοδο γαλουχίας, όχι διότι είναι επικίνδυνο, αλλά διότι δεν έχουν γίνει μελέτες για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

    Ερωτήσεις & Απαντήσεις Για Το Εμβόλιο Κατά Του COVID-19Ερωτήσεις & Απαντήσεις Για Το Εμβόλιο Κατά Του COVID-19

    Πονάει το εμβόλιο;

    Δεν υπάρχει πόνος κατά την εφαρμογή του. Μπορεί να υπάρξει ελάχιστος πόνος αργότερα και ερυθρότητα τοπικά, όταν ο οργανισμός αναγνωρίζει το περιεχόμενο του εμβολίου, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε εμβόλιο που έχουμε κάνει.

     

    Υπάρχει περίπτωση να κάνω το εμβόλιο και να νοσήσω από τον Κορωνοϊό;

    Όταν ολοκληρωθούν και οι 2 δόσεις, ο οργανισμός αναπτύσσει αντισώματα. Έτσι, όταν έλθουμε ξανά σε επαφή, τα αντισώματα μας αδρανοποιούν τον ιό και έτσι δεν γίνεται να νοσήσουμε εκ νέου.

    Η περίπτωση να νοσήσουμε αφορά μόνο στο αν υπάρξει νέα μετάλλαξη που δεν περιέχεται στο εμβόλιο. Τότε μπορεί να νοσήσουμε, ωστόσο τα συμπτώματα θα είναι ήπια. Για αυτόν το λόγο το εμβόλιο θα γίνεται κάθε χρόνο, όπως στην περίπτωση με το εμβόλιο της γρίπης, και θα περιλαμβάνει όλες τις πιθανές μεταλλάξεις του ιού.

     

    Πόσες φορές πρέπει να κάνω το εμβόλιο και πόσο διαρκεί η δράση του;

    Το εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όπως στην περίπτωση της γρίπης. Η διάρκεια του είναι συνεχής.

     

    Δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. Γιατί πρέπει να κάνω το εμβόλιο;

    Το εμβόλιο παρέχει προστασία για να μην νοσήσουμε, ενώ συμβάλλουμε ταυτόχρονα στην εξασθένηση και την εξαφάνιση του ιού, όπως έχουν εξαφανιστεί παλαιότερα νοσήματα που είχαν προκαλέσει πανδημίες και θανάτους εκατομμυρίων ανθρώπων π.χ. πολιομυελίτιδα, τέτανος, διφθερίτιδα κλπ.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία