Έφηβοι Με Επιληψία: 5 Συμβουλές Για Τους Γονείς

Έφηβοι Με Επιληψία: 5 Συμβουλές Για Τους Γονείς

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Οι έφηβοι που πάσχουν από επιληψία έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλες προκλήσεις στην καθημερινότητά τους. Η διαχείριση της πάθησης είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους. Πολλές φορές, δε, οι ιδιαίτερες απαιτήσεις στις οποίες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μια ήδη πιεστική ηλικία, μπορεί να τους οδηγήσει σε ψυχολογική εξάντληση και κοινωνική ανασφάλεια.

    Υψίστης σημασίας είναι ο ρόλος των γονιών, ο οποίος, πολλές φορές, είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση και τον τρόπο που βιώνει ένας έφηβος την κατάσταση αυτή.

    Ακολουθούν οι 5 σημαντικότερες συμβουλές για τους γονείς εφήβων που πάσχουν από επιληψία:

    1. Επιμονή Στη Σημασία Της Συνέπειας

    Το πιο σημαντικό στοιχείο για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων είναι η τακτική και συνεπής λήψη φαρμάκων.

    Καθώς τα μικρότερα παιδιά συνήθως συμμορφώνονται με τη λήψη των φαρμάκων (κατόπιν καθοδήγησης των γονιών τους), οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να είναι αμφίθυμοι ως προς τη φαρμακευτική τους αγωγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές φορές να μη λαμβάνουν τα φάρμακά τους με συνέπεια.

    Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η παράβλεψη ακόμη και ενός χαπιού μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτική κρίση. Ωστόσο, αυτό δε συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Έτσι, εάν ένας ασθενής ξεχάσει ή δε θέλει να πάρει μια φορά το χάπι και τελικά δεν ακολουθήσει κάποιο επιληπτικό επεισόδιο, μπορεί λανθασμένα να θεωρήσει ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για το φάρμακο.

    2. Συζήτηση Για Τις Μελλοντικές Σπουδές Μακριά Από Το Σπίτι

    Οι έφηβοι με επιληψία που σχεδιάζουν να φύγουν για σπουδές μακριά από το σπίτι πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να προσεγγίσουν τη φοιτητική ζωή λίγο διαφορετικά από κάποιους συνομήλικούς τους.

    Η στέρηση ύπνου και η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για επιληπτικό επεισόδιο.

    Έφηβοι Με Επιληψία: 5 Συμβουλές Για Τους Γονείς Έφηβοι Με Επιληψία: 5 Συμβουλές Για Τους Γονείς

    Συνεπώς, είναι σημαντικό οι μαθητές με επιληψία να καλλιεργήσουν πιο φυσιολογικές και συστηματικές συνήθειες μελέτης.

    3. Σωστός Τρόπος Ζωής & Αυτοφροντίδα

    Οι έφηβοι, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορούν να εκτιμήσουν το σωστό τρόπο ζωής και αυτοφροντίδας, τον οποίο μαθαίνουν στο σπίτι.
    Τα παιδιά παρατηρούν κάθε κίνηση των γονιών τους. Έτσι, αν οι γονείς ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή, χωρίς αλκοόλ και επαρκή ξεκούραση, τότε αποτελούν καλό παράδειγμα για τα παιδιά τους.

    Ομοίως, εάν τα παιδιά μεγαλώσουν βλέποντας τους γονείς τους να ακολουθούν με συνέπεια τη φαρμακευτική τους αγωγή και να ξέρουν να διαχειρίζονται καλά την υγεία τους, το πιο πιθανό είναι να κάνουν το ίδιο για τον εαυτό τους ως νέοι ενήλικες.

    4. Πρακτική Υποστήριξη

    Εκτός από την ψυχολογική, ιδιαίτερης σημασίας είναι ο έφηβος να νιώθει πως έχει και την πρακτική υποστήριξη των γονιών του ανά πάσα στιγμή.

    Οι γονείς θα πρέπει να δείχνουν στο έφηβο παιδί τους που πάσχει από επιληψία ότι μπορεί να επικοινωνήσει σε αυτούς πληροφορίες σχετικά με το πώς αισθάνεται και πώς λειτουργούν τα φάρμακά του. Εάν το παιδί αντιμετωπίζει παρενέργειες από τα φάρμακά του, οι γονείς θα πρέπει να αναλάβουν δράση και να το βοηθήσουν να απευθυνθεί στον εξειδικευμένο Νευροχειρουργό.
    Ακόμα και μικρές αναπροσαρμογές στη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσουν στον καλύτερο έλεγχο επιληπτικών επεισοδίων.

    Πλέον υπάρχει πληθώρα επιλογών όσον αφορά στην αντιμετώπιση της επιληψίας, οι οποίες ολοένα και περισσότερο αυξάνονται. Ακόμα και στην περίπτωση των ατόμων που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορούν να προσφέρουν εξαιρετική βοήθεια στον ασθενή.

    5. Ενθάρρυνση Για Καλή Εξέλιξη Των Εφήβων Με Επιληψία

    Οι γονείς των εφήβων που έχουν επιληψία είναι απολύτως κατανοητό να έχουν παραπάνω ανησυχία, καθώς βλέπουν τα παιδιά τους να προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν.

    Όμως, είναι πολύ σημαντικό να τα ενθαρρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο να εξελιχθούν ως ανεξάρτητοι άνθρωποι, φυσικά, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους και με κύριο μέλημα τη σωστή διαχείρισή της ασθένειας.

    Οι έφηβοι με επιληψία θα πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική και δραστήρια ζωή.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία