Λιποθυμικό Επεισόδιο Σε Παιδιά

Λιποθυμικό Επεισόδιο Στα Παιδιά

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Το λιποθυμικό επεισόδιο (ή συγκοπή) στα παιδιά χαρακτηρίζεται από σύντομη απώλεια συνείδησης και μυϊκού τόνου. Πρόκειται για κατάσταση που οφείλεται σε ανεπαρκή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα. Στα περισσότερα παιδιά, το λιποθυμικό επεισόδιο είναι συνήθως ακίνδυνο. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδηλώνει κάποια σοβαρή πάθηση που αφορά σε καρδιολογικό ή, κάποιες φορές, νευρολογικό πρόβλημα.

    Τι προκαλεί το λιποθυμικό επεισόδιο σε ένα παιδί;

    Το λιποθυμικό επεισόδιο προκαλείται από προσωρινή έλλειψη οξυγόνου (που μεταφέρεται με το αίμα) στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ποικίλα προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Ορισμένες αιτίες για ένα λιποθυμικό επεισόδιο περιλαμβάνουν:

    Νευροκαρδιογενής συγκοπή

    Ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης με ή χωρίς μείωση του καρδιακού ρυθμού. Προκαλείται από ένα πρόβλημα με τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία λιποθυμικού επεισοδίου και συχνά προκύπτει έπειτα από περιόδους ακραίων συναισθημάτων.

    Αρρυθμία

    Ο καρδιακός ρυθμός είναι είτε πολύ βραδύς είτε πολύ ταχύς είτε ακανόνιστος, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διατηρήσει αρκετή ροή αίματος στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Πρόκειται για αρκετά σπάνια αιτία λιποθυμικού επεισοδίου.

    Δομική καρδιοπάθεια (ελαττώματα μυών ή βαλβίδων)

    Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με τον καρδιακό μυ ή ελάττωμα σε μία ή περισσότερες από τις καρδιακές βαλβίδες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση της ροής του αίματος στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Η φλεγμονή του καρδιακού μυός, γνωστή ως μυοκαρδίτιδα, μπορεί επίσης να προκαλέσει λιποθυμία. Ο καρδιακός μυς γίνεται αδύναμος και δε μπορεί να αντλήσει αίμα επαρκώς. Το σώμα αντιδρά και πάλι στη μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, με λιποθυμικό επεισόδιο.

    Ορθοστατική υπόταση

    Πρόκειται για πτώση της αρτηριακής πίεσης που συμβαίνει όταν ένα άτομο παραμένει όρθιο για λίγο ή μεταφέρεται από καθιστή σε όρθια θέση. Το αίμα λιμνάζει στα πόδια, εμποδίζοντας την κανονική ποσότητα αίματος να αντληθεί στον εγκέφαλο. Αυτή η σύντομη πτώση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει λιποθυμικό επεισόδιο (πιο συχνά σε ηλικιωμένους).

    Άλλες καταστάσεις ή ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμικό επεισόδιο περιλαμβάνουν:

    Ποια είναι τα συμπτώματα πριν το λιποθυμικό επεισόδιο στα παιδιά;

    Μερικά παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα πριν ένα λιποθυμικό επεισόδιο, όπως είναι:

    • Αδυναμία
    • Ζαλάδα
    • Ναυτία
    • Μεταβολές στην όραση
    • Κρύο, εφιδρωμένο δέρμα

    Πιθανόν να υπάρξουν αρκετά προειδοποιητικά σημάδια για ένα λιποθυμικό επεισόδιο στο παιδί. Αυτά μπορούν να δώσουν τον απαραίτητο χρόνο για να καθίσει ή να ξαπλώσει και, έτσι, να αποφευχθούν ενδεχόμενοι τραυματισμοί που μπορεί να συμβούν λόγω πτώσης κατά το επεισόδιο (όπως τραυματισμός στο κεφάλι).

    Λιποθυμικό Επεισόδιο Στα Παιδιά – Διάγνωση

    Ο γιατρός θα αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα και το ιστορικό υγείας του παιδιού και θα προχωρήσει σε περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση για να θέσει τη διάγνωση.

    Η διαδικασία περιλαμβάνει κλινική εξέταση όπου θα ελεγχθούν τα αντανακλαστικά του παιδιού, το επίπεδο συνείδησης και κατανόησης, καθώς και ο προσανατολισμός του στο περιβάλλον και το χρόνο. Ο γιατρός επίσης θα πραγματοποιήσει έλεγχο πίεσης, η οποία θα μετρηθεί αρκετές φορές, με το παιδί σε διαφορετικές θέσεις (ξαπλωμένο και όρθιο).

    Ανάλογα με την περίπτωση, ενδεχομένως να συσταθούν επιπλέον εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, Holter ρυθμού, ηχοκαρδιογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία (εάν υπάρχει υποψία εγκεφαλικής – νευρολογικής πάθησης).

    Πώς αντιμετωπίζεται το λιποθυμικό επεισόδιο στα παιδιά;

    Μετά από ένα λιποθυμικό επεισόδιο, το παιδί θα πρέπει να ξαπλώσει για 10 έως 15 λεπτά ή να καθίσει με το κεφάλι του ανάμεσα στα γόνατα. Είναι σημαντικό να ενυδατωθεί, πίνοντας νερό.

    Η επίσκεψη στον γιατρό πρέπει να είναι άμεση για τον αποκλεισμό κάποιας σοβαρής πάθησης και την αποφυγή ενδεχόμενης περαιτέρω βλάβης και μελλοντικών λιποθυμικών επεισοδίων.

    Εάν κάποιο καρδιακό πρόβλημα αποτελεί την αιτία του επεισοδίου, ο παιδοκαρδιολόγος είναι ο αρμόδιος για να ορίσει την κατάλληλη θεραπεία.

    Σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα μπορεί επίσης να οφείλεται σε εγκεφαλική βλάβη οπότε το παιδί θα πρέπει να αξιολογηθεί από παιδονευρολόγο.

    Επικοινωνία Επικοινωνία