Εκφυλιστικές Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης

Εκφυλιστικές Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Οι εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) αφορούν στη σταδιακή απώλεια της φυσιολογικής δομής και λειτουργίας της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως, οι εκφυλιστικές παθήσεις της ΣΣ οφείλονται στην αυξημένη ηλικία. Παρόλα αυτά, μπορεί να είναι αποτέλεσμα ύπαρξης όγκων, λοιμώξεων ή αρθρίτιδας.

    Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης;

    Σε γενικές γραμμές, οι εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως είναι:

    • Σπονδυλική παραμόρφωση
    • Περιορισμός στην κίνηση
    • Πόνος κατά την κίνηση ή σε φάση ηρεμίας, ο οποίος μπορεί να είναι είτε οξύς είτε χρόνιος
    • Τραυματισμοί στα νεύρα
      • Αδυναμία
      • Απώλεια αισθητηριακής ικανότητας
      • Προβλήματα στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου
      • Σεξουαλική δυσλειτουργία

    4 Τύποι Εκφυλιστικών Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης

    4 τύποι εκφυλιστικών παθήσεων σπονδυλικής στήλης είναι:

    1. Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

    Ο ρόλος των μεσοσπονδύλιων δίσκων είναι να απορροφούν τους κραδασμούς που υφίσταται η σπονδυλική στήλη. Με αυτόν τον τρόπο η ΣΣ αποκτά ευελιξία και ευκαμψία. Όταν δημιουργείται κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, τότε το κέντρο του δίσκου σπάει, ο δίσκος συρρικνώνεται και δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει επαρκή απορρόφηση των κραδασμών. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε οσφυαλγία (πόνο στη μέση), ισχιαλγία ή ποικίλα άλλα προβλήματα. Η κήλη μεσοσπονδύλιων δίσκων μπορεί να προκληθεί είτε από τραυματισμό είτε από τη φυσιολογική φθορά με την πάροδο του χρόνου (εκφυλισμός).

    1. Ισχιαλγία

    Το μεγαλύτερο νεύρο στο σώμα είναι το ισχιακό νεύρο. Αυτό ξεκινάει από τις νευρικές ρίζες της οσφυϊκής μοίρας της ΣΣ και καταλήγει στα κάτω άκρα. Η ισχιαλγία εμφανίζεται όταν αυτό το νεύρο συμπιέζεται ή ερεθίζεται, με αποτέλεσμα ο ασθενής να βιώνει πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του κάτω μέρους του σώματος.

    1. Εκφυλιστική Νόσος Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

    Μέσα σε κάθε μεσοσπονδύλιο δίσκο υπάρχει ένα υγρό τύπου gel το οποίο βοηθά στην απορρόφηση των έντονων πιέσεων. Καθώς μεγαλώνουμε το υγρό αυτό μπορεί να στερέψει, γεγονός που αποδυναμώνει τους δίσκους και μειώνει την ικανότητά τους να απορροφούν τους κραδασμούς. Όταν οι δίσκοι εκφυλιστούν, μπορούν να δημιουργήσουν οστεόφυτα, τα οποία ασκούν πίεση στις νευρικές ρίζες και, κατά συνέπεια, προκαλούν πόνο ή περιορισμό στην κίνηση.

    1. Σπονδυλική Στένωση

    Με την πάροδο του χρόνου, ο σπονδυλικός σωλήνας μπορεί να γίνει όλο και πιο στενός, ασκώντας πίεση στα νεύρα και προκαλώντας ισχιαλγία, πόνο, αδυναμία ή μούδιασμα στις πληγείσες περιοχές. Η σπονδυλική στένωση μπορεί να προκληθεί εξαιτίας ποικίλων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, η κληρονομικότητα, κάποιος τραυματισμός, η αρθρίτιδα, κ.α.

    Πώς γίνεται η διάγνωση των εκφυλιστικών παθήσεων σπονδυλικής στήλης;

    Η διάγνωση εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης πραγματοποιείται με επικεφαλής εξειδικευμένο Νευροχειρουργό και ξεκινάει με την αξιολόγηση ακτινογραφίας της σπονδυλικής στήλης. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιείται για την απεικόνιση δίσκων, των νεύρων και του σωλήνα. Η αξονική τομογραφία (CT) μπορεί να αξιοποιηθεί διευκρινιστικά σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας εμφανίζουν ασυνέπεια σε σχέση με τα συμπτώματα του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητος περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος των δίσκων με σκοπό να προσδιοριστεί εάν ο πόνος του ασθενούς προκαλείται από κάποιον κατεστραμμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο.

    Εκφυλιστικές Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης: Πώς Αντιμετωπίζονται;

    Η θεραπεία μιας εκφυλιστικής πάθησης της σπονδυλικής στήλης εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητά της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται κάποια χειρουργική θεραπεία και η αντιμετώπιση γίνεται συντηρητικά.

    Η συντηρητική προσέγγιση μπορεί να περιλαμβάνει:

    • Άσκηση με σκοπό την αύξηση της ευελιξίας και τη μυϊκή ενδυνάμωση
    • Ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
    • Τοποθέτηση κηδεμόνα
    • Φαρμακευτική αγωγή
    • Διαχείριση του σωματικού βάρους του ασθενούς

    Σε πιο σοβαρού βαθμού εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης ή σε περιστατικά όπου η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί θεραπεία εκλογής.

    Επικοινωνία

    Επικοινωνία