Διάσειση και Ύπνος

Διάσειση και Ύπνος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Η ξεκούραση και ο ύπνος είναι εξαιρετικής σημασίας για τη γρήγορη αντιμετώπιση της διάσεισης. Υπάρχει όμως μια θεωρία, η οποία αναφέρει ότι ο ύπνος θα πρέπει να αποφεύγεται μετά από μια διασείση. Η θεωρία αυτή, βασίζεται στο ότι ένα άτομο με διάσειση δεν πρέπει να κοιμάται γιατί μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του ή ακόμη και να πέσει σε κώμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Παρακάτω θα αναλυθεί τι ισχύει στην πραγματικότητα και πότε ο ύπνος θα πρέπει να αποφεύγεται μετά από ένα περιστατικό διάσεισης.

     

    Τι είναι όμως η διάσειση;

    Η διάσειση είναι η συχνότερη μορφή εγκεφαλικής κάκωσης η οποία αναφέρεται στην προσωρινή διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου. Προκαλείται κυρίως από ένα χτύπημα στο κεφάλι, από πτώση στο έδαφος ή εξαιτίας ενός αντικειμένου. Παράλληλα, συμπτώματα διάσεισης, μπορεί να προκληθούν και από τη βίαιη μετατόπιση του σώματος και της κεφαλής. Τα μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζονται συνήθως, είναι οι μετωπικοί και οι κροταφικοί λοβοί, διότι εφάπτονται με τα άκαμπτα οστά του κρανίου.

     

    Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν διάσειση;

    Οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να πάθει διάσειση ιδιαίτερα μετά από μια πτώση ή ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίοι είναι περισσότερο επιρρεπείς στην πρόκληση διάσεισης. Η μία κατηγορία είναι οι αθλητές και ιδίως όσοι συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής ή δεν φορούν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό. Επιπρόσθετα, τα νεαρά άτομα μπορεί να πάθουν πιο εύκολα διάσειση συγκριτικά με τους ενήλικες. Αυτό οφείλεται στον τρόπο ζωής αλλά και την καθημερινότητά τους, καθώς πολλές φορές συμπεριφέρονται παρορμητικά, χωρίς καμία αίσθηση κινδύνου.

    Η διάσειση, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Μπορεί όμως να εμφανίσει συμπτώματα, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας.

     

    Διάσειση και Ύπνος: Πως συνδέονται μεταξύ τους;

    Σε κάθε περίπτωση, κάθε διάσειση, όσο ήπια και να φαίνεται, θα πρέπει να ελέγχεται από έναν έμπειρο Νευροχειρουργό. Ο Ιατρός, έπειτα από τη λεπτομερή κλινική εξέταση του ασθενούς, θα του δώσει εξειδικευμένες οδηγίες σχετικά με τον ύπνο του.

    Ένα άτομο, είναι ασφαλές να κοιμηθεί μετά από μια διάσειση, όταν ισχύουν όλα τα παρακάτω:

    • δεν εμφανίζει απώλεια αισθήσεων ή μνήμης
    • μπορεί να συμμετέχει χωρίς δυσκολία σε μια συζήτηση
    • δεν έχει διασταλμένες κόρες ματιών
    • δεν εμφανίζει μεταβολές στο επίπεδο συνείδησης, σκέψης και εγρήγορσής του
    • μπορεί να περπατήσει χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα
    • δεν έχει επαναλαμβανόμενο εμετό
    • δεν έχει συσπάσεις

     

    Διάσειση και Ύπνος: Ποια είναι η θεραπεία;

    Οι ειδικοί, αναγνωρίζουν πλέον την ανάπαυση και τον ύπνο, ως σημαντικό κομμάτι για τη διαδικασία αποκατάστασης μετά από διάσειση. Εάν η διάσειση είναι πιο σοβαρή, ο Ιατρός θα προτείνει στον ασθενή να ορίσει ένα άτομο το οποίο θα είναι υπεύθυνο να τον ξυπνάει ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής δε θα πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες σχετικά με τη θεραπεία του μετά από μια διάσειση, αλλά να αναζητά τη γνώμη του Ιατρού.

     

    Τα περισσότερα άτομα με διάσειση, αναρρώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας την στο σπίτι. Σε άλλες όμως περιπτώσεις που συνυπάρχουν συμπτώματα, απαιτείται η τακτική παρακολούθηση από τον Νευροχειρουργό. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις διάσεισης, αντιμετωπίζονται μέσω της εξειδικευμένης ιατρικής θεραπείας ή της χειρουργικής θεραπείας όπου κρίνεται απαραίτητο.

     

    Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε πάθει διάσειση εσείς ή ένα κοντινό σας πρόσωπο επικοινωνήστε άμεσα με τον ειδικό Νευροχειρουργό Σπυρίδωνα Τζανή, για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων σας. Ο Ιατρός, έπειτα από λεπτομερή εξέταση, θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στη δική σας περίπτωση.

    ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία