Μαγνητική εγκεφάλου

Μαγνητική εγκεφάλου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Η μαγνητική εγκεφάλου(Magnetic Resonance Imaging – MRI) είναι μια εξέταση, η οποία έχει βοηθήσει σημαντικά στη διάγνωση παθήσεων και στην άμεση αντιμετώπισή τους. Ουσιαστικά, η εξέταση αυτή είναι το παράθυρο των νευρολόγων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

     

    Τι είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου;

    Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου( ή μαγνητική τομογραφία σάρωσης κεφαλής) αποτελεί μια διαγνωστική εξέταση μη επεμβατικού χαρακτήρα. Μέσω μαγνητικών πεδίων και ραδιοκυμάτων δημιουργούνται εικόνες που απεικονίζουν σε υψηλή ευκρίνεια το εσωτερικό του εγκεφάλου. Οι εν δυνάμει εικόνες που μπορούν να παραχθούν κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου είναι εκατοντάδες και αποθηκεύονται σε ψηφιακά μέσα(π.χ. DVD). Η μαγνητική εγκεφάλου εξετάζει τόσο τον εγκέφαλο, όσο και τον νωτιαίο μυελό. Τα αποτελέσματά της εμφανίζονται σε τριδιάστατη μορφή, σε αντίθεση με την αξονική όπου τα αποτελέσματά της είναι δυσδιάστατα. Μια ακόμη διαφορά της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου με την αξονική εγκεφάλου εντοπίζεται στο ότι ο ασθενής δεν δέχεται ακτινοβολία.

     

    Μαγνητική εγκεφάλου: Για ποιους λόγους πραγματοποιείται;

    Η μαγνητική εγκεφάλου πραγματοποιείται κυρίως για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενειών του εγκεφάλου όπως:

    Επίσης, συστήνεται για τη περαιτέρω διερεύνηση συμπτωμάτων όπως:

    • Προβλήματα όρασης
    • Απώλεια ακοής
    • Μυϊκή αδυναμία
    • Μούδιασμα
    • Μυρμήγκιασμα
    • Πονοκέφαλοι(συνοδευόμενοι από άλλα συμπτώματα)
    • Αλλαγές στη συμπεριφορά ή στην ψυχολογία

     

    Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;

    Η εξέταση διαρκεί από 20 έως 30 λεπτά. Μόλις ο ασθενής εισέλθει στην αίθουσα του ζητείται η αφαίρεση όλων των μεταλλικών αντικειμένων που έχει πάνω του(π.χ. ρολόι, πιστωτικές κάρτες κτλ.). Έπειτα, ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι το οποίο κινείται με μηχανισμό και τον βάζει μέσα στον μαγνητικό τομογράφο. Σε ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθεί σκιαγραφικό ενδοφλέβια. Το σκιαγραφικό είναι πλήρως ακίνδυνο και χρησιμοποιείται για την λεπτομερέστερη απεικόνιση του εγκεφάλου.

    Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη. Ο ασθενής ακούει μόνο τους δυνατούς ήχους του μηχανήματος και βρίσκεται μόνος του στο δωμάτιο, καθώς ο ακτινολόγος βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο. Ωστόσο, μπορεί να τον ειδοποιήσει, αν δεν νιώσει καλά και επιθυμεί την παύση της εξέτασης μέσω ενός κουδουνιού που του δίνεται πριν την έναρξη της.

    Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική εγκεφάλου και ποιοι όχι;

    Λόγω της απουσίας ακτινοβολίας, η μαγνητική εγκεφάλου είναι μια απόλυτα ασφαλής εξέταση. Σε αυτή μπορούν να υποβληθούν έγκυοι(μετά το πρώτο τρίμηνο κύησης) ακόμη και παιδιά.

    Εν αντιθέσει, τα άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν στην εξέταση της μαγνητικής εγκεφάλου είναι άτομα με:

    • Βηματοδότη
    • Κοχλιακά εμφυτεύματα
    • Πρόσφατα τοποθετημένες τεχνητές αρθρώσεις
    • Κάποιους τύπους αγγειακών βαλβίδων
    • Κάποιους τύπους stent
    • Κλιπ ανευρύσματος εγκεφάλου

     

    Μαγνητική εγκεφάλου: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εξέτασης;

    Το βασικότερο πλεονέκτημά της, το οποίο τη διαφοροποιεί αρκετά από την αξονική τομογραφία είναι ότι χωρίς την εκδήλωση ακτινοβολίας δίνει εικόνες μεγάλης ευκρίνειας. Έτσι, η διάγνωση είναι άμεση και έγκυρη και ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων. Το διαγνωστικό της φάσμα είναι αρκετά μεγάλο, αφού μπορεί να διαγνώσει τα περισσότερα νοσήματα του νευρικού συστήματος.

     

    Ποια είναι τα μειονεκτήματά της;

    Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, αν και πρόκειται για μια εξέταση με υψηλή διαγνωστική αξία, διακρίνεται και από κάποια μειονεκτήματα. Το βασικότερο μειονέκτημα είναι ότι δεν ενδείκνυται για ασθενείς με κλειστοφοβία, αφού ο μαγνητικός τομογράφος είναι αρκετά στενός. Επίσης, είναι αρκετά ακριβή και δεν καλύπτεται εύκολα από όλα τα ταμεία. Τέλος, η μεγάλη διάρκειά της αντενδείκνυται για την αξιολόγηση επειγουσών καταστάσεων, όπου εκεί επιλέγεται η αξονική τομογραφία εγκεφάλου.

     

    Ο Νευροχειρουργός Σπυρίδων Τζανής με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων του εγκεφάλου βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση προτείνοντάς σας τη θεραπεία εκλογής για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία η διευκρίνιση σχετικά με τη μαγνητική τομογραφία.

    ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία