Αφασία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Ως αφασία ορίζεται η νευρολογική κατάσταση που αφορά την αδυναμία κατανόησης ή παραγωγής προφορικού ή/και γραπτού λόγου. Δεν επηρεάζει τη νοημοσύνη, αλλά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία. Πολύ συχνά συγχέεται λανθασμένα με τη δυσαρθρία που είναι μια λεκτική διαταραχή.

     

    Αφασία – Ταξινόμηση & Συμπτώματα

    Η αφασία ταξινομείται ανάλογα με το βαθμό και τον τύπο των συμπτωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η αφασία κατηγοριοποιείται σε ρέουσα, μη ρέουσα, ολική και ανατομική.

    Ρέουσα: Εντοπίζεται και ως αφασία τύπου Wernicke. Χαρακτηρίζεται κυρίως από δυσκολία στην κατανόηση λόγου και από ρέουσα ομιλία χωρίς συνοχή. Το άτομο με ρέουσα αφασία δεν καταλαβαίνει ότι ο λόγος του δεν γίνεται κατανοητός από τους άλλους και παράγει ασυναίσθητα νέες λέξεις (νεολογισμοί).

    Μη ρέουσα: Είναι γνωστή και με το όνομα αφασία τύπου Broca. Η ομιλία του ατόμου είναι αργή με πολλά συντακτικά λάθη. Επίσης, το άτομο χρησιμοποιεί σύντομες προτάσεις παραλείποντας λέξεις, μπορεί να διαβάζει αλλά εμφανίζει δυσκολίες στη γραφή. Ο συγκεκριμένος τύπος αφασίας μπορεί να συνοδεύεται και από αδυναμία στη δεξιά πλευρά.

    Ολική: Στη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως αφασία τύπου Dejerine. Η συγκεκριμένη μορφή αφασίας χαρακτηρίζεται από δυσκολίες τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανόηση λόγου. Συνήθως προκύπτει μετά από εκτεταμένες βλάβες στο αριστερό ημισφαίριο.

    Ανομική: Πρόκειται για την πιο ήπια μορφή αφασίας. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η αδυναμία εύρεσης της κατάλληλης για την περίσταση λέξης.

     

    Αίτια αφασίας

    Η αφασία προκύπτει μετά από βλάβες στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις λεκτικές δεξιότητες. Η αφασία ορίζεται ως σύμπτωμα και όχι ως πάθηση. Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως:

    • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
    • Όγκοι εγκεφάλου
    • Επιληπτικές κρίσεις
    • Λοιμώξεις κεντρικού νευρικού συστήματος
    • Νευροεκφυλιστικές παθήσεις

     

    Διάγνωση

    Η διάγνωση της αφασίας πραγματοποιείται αρχικά από τον νευρολόγο, ο οποίος μπορεί να εντοπίσει τυχόν δυσλειτουργίες στο λόγο του ασθενούς μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε μαγνητική ή αξονική τομογραφία για τον ακριβή εντοπισμό της βλάβης. Όταν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αφασίας, τότε ο ιατρός παραπέμπει τον ασθενή σε ειδικό λογοθεραπευτή.

     

    Αφασία-Θεραπεία

    Η θεραπεία της αφασίας είναι μια αργή διαδικασία και θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Για τη θεραπεία εκλογής λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς, η κατάσταση της υγείας του και ο τύπος αφασίας.

    Στα ήπια εγκεφαλικά επεισόδια συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους σταδιακά. Αντιθέτως, σε πιο σοβαρές καταστάσεις είναι απαραίτητη η λογοθεραπεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιμετώπισή είναι πιο αποδοτική με τη χρήση υπολογιστών και με την ένταξη του αφασικού ατόμου σε ομάδες. Επιπροσθέτως, η επιστημονική κοινότητα ερευνά την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα συμβάλλει στην αντιμετώπισή της αφασίας συνδυαστικά με λογοθεραπευτικές τεχνικές.

     

    Αφασία και κοινωνικός περίγυρος

    Σημαντικό ρόλο παίζει και ο περίγυρος του ατόμου με αφασία, ο οποίος πρέπει να διευκολύνει την επικοινωνία μαζί του. Συνίσταται αργή ομιλία, διατήρηση της οπτικής επαφής με το άτομο και διατύπωση ερωτήσεων με εύκολες λέξεις. Τέλος, βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική επικοινωνία είναι η υπομονή και η στήριξη του ατόμου.

     

    Ο εξειδικευμένος Νευροχειρουργός Σπυρίδων Τζανής με πολυετή εμπειρία στη διάγνωση και την παρακολούθηση νευρολογικών παθήσεων, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία για το πρόβλημα που σας απασχολεί. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αφασία και τους τρόπους αντιμετώπισής της επικοινωνήστε με τον ιατρό.

    ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία