Αγγείωμα Στο Κεφάλι

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Το αγγείωμα στο κεφάλι ή αλλιώς σηραγγώδες αιμαγγείωμα  είναι μια ανώμαλη συστάδα από συμπυκνωμένα τριχοειδή αγγεία με λεπτά τοιχώματα. Τα λεπτά τοιχώματα αυτών των τριχοειδών αγγείων καθιστούν τα αιμαγγειώματα επιρρεπή σε αιμορραγία. Το αίμα μέσα στα τριχοειδή συνήθως καθιστά αποτέλεσμα θρόμβωσης.

    Τα αγγειώματα στο κεφάλι εμφανίζονται κυρίως στον εγκέφαλο ή το εγκεφαλικό στέλεχος, σπάνια στο νωτιαίο μυελό. Η αιμορραγία που ενδέχεται να προκαλέσουν στον εγκέφαλό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε επιληπτικές κρίσεις ή εγκεφαλικό. 

    Πώς μοιάζει ένα σηραγγώδες αιμαγγείωμα;

    Ένα σπηλαιώδες αιμαγγείωμα μοιάζει με βατόμουρο. Έχει κοιλότητες γεμάτες αίμα, που χωρίζονται από συνδετικό ιστό. Το μέγεθος των αγγειωμάτων είναι περίπου στο 1,5 εκατοστό, εντούτοις μπορούν να υπάρξουν διακυμάνσεις.

     

    Πόσο συχνά και με ποιο τρόπο εμφανίζονται τα αγγειώματα στο κεφάλι;

    Τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα μπορεί να επηρεάσουν περίπου 1 στα 200 άτομα. Συνήθως εμφανίζονται μεταξύ 20 και 30 ετών. Εντούτοις, μόνο 1 στους 10 ασθενείς με αγγείωμα θα εμφανίσει ποτέ συμπτώματα.

    Τα εγκεφαλικά σηραγγώδη αιμαγγειώματα συνήθως δε γίνονται αισθητά , εωσότου σπάσουν και αιμορραγήσουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή επιληπτικές κρίσεις. Θα μπορούσε, ωστόσο, μια ρήξη ενός σηραγγώδους αιμαγγειώματος να μην εμφανίσει ποτέ συμπτώματα.  Επίσης δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει μόνο ένα αγγείωμα στο κεφάλι, ενώ τα πολλά αγγειώματα δεν καθιστούν απαραίτητο ότι θα αναπτυχθούν συμπτώματα. 

     

    Ποια είναι τα συμπτώματα ενός αιμαγγειώματος στον εγκέφαλο;

    Ο αριθμός και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από το μέγεθος, τη θέση και τον αριθμό των αιμαγγειωμάτων.

     

    Τα βασικά συμπτώματα, εάν εμφανιστούν, περιλαμβάνουν:

    • Επιληπτικές κρίσεις
    • Θολή όραση ή απώλεια όρασης.
    • Αδυναμία των άκρων.
    • Αστάθεια.
    • Πονοκέφαλοι.
    • Ζάλη, εμβοές, απώλεια ακοής.
    • Διαταραχή της ομιλίας.
    • Προβλήματα μνήμης και προσοχής.
    • Ευερεθιστότητα.
    • Εγκεφαλικά επεισόδια.

    Τι προκαλεί τα εγκεφαλικά σηραγγώδη αιμαγγειώματα;

    Περίπου το 80% των αγγειωμάτων δεν έχει αναγνωρίσιμη αιτία. Αυτά είναι γνωστά ως σποραδικά σπηλαιώδη αιμαγγειώματα. Νεοσύστατες έρευνες ανακάλυψαν ότι ένας άλλος τύπος μη φυσιολογικού αιμοφόρου αγγείου, γνωστός ως αναπτυξιακή φλεβική ανωμαλία (DVA), αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης σπηλαιώδους αιμαγγειώματος. Η ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη είναι μια άλλη γνωστή αιτία εμφάνισης αγγειωμάτων στο κεφάλι. Περίπου το 20% των αιμαγγειωμάτων στο κεφάλι έχουν κληρονομικά αίτια εμφάνισης.

     

    Πώς διαγιγνώσκεται το εγκεφαλικό σηραγγώδες αιμαγγείωμα;

    Οι σηραγγώδεις δυσπλασίες διαγιγνώσκονται με μαγνητική τομογραφία. Ένας ειδικός τύπος σάρωσης, που ονομάζεται απεικόνιση με στάθμιση ευαισθησίας, αποτελεί τον πιο ευαίσθητο τύπο μαγνητικής τομογραφίας. Ανιχνεύει τα πιο μικροσκοπικά σηραγγώδη αιμαγγειώματα καθώς και υπολείμματα προηγούμενων αιμορραγιών ή οιδήματος γύρω από τη βλάβη. 

     

    Πώς αντιμετωπίζεται το αγγείωμα στο κεφάλι;

    Οι επιλογές θεραπείας εξαρτώνται από τη θέση του αιμαγγειώματος στον εγκέφαλό σας και εάν έχουν προκληθεί ανεξέλεγκτα συμπτώματα.

    Εάν το σηραγγώδες αιμαγγείωμα δεν προκαλεί συμπτώματα, ο εξειδικευμένος νευροχειρουργός μπορεί απλώς να θέλει να το παρακολουθεί με τακτικά προγραμματισμένες μαγνητικές τομογραφίες. Επιπροσθέτως ενδέχεται να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλο και επιληπτικές κρίσεις.

    Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αγγειωμάτων στο κεφάλι είναι η κύρια θεραπευτική προσέγγιση εάν υπάρχουν συμπτώματα. 

    Η χειρουργική επέμβαση είναι πιο πιθανή εάν:

    • Είχατε ένα ή περισσότερα συμπτωματικά αιμορραγικά επεισόδια.
    • Η αιμορραγία έχει προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα (όπως αδυναμία των άκρων ή προβλήματα όρασης) και τα προβλήματα επιδεινώνονται.
    • Έχετε επιληπτικές κρίσεις που δεν ελέγχονται με φάρμακα.
    • Η θέση του αιμαγγειώματος σας λαμβάνεται επίσης υπόψη. Ο νευροχειρουργός θα αποφασίσει εάν η αφαίρεση του αιμαγγειώματός είναι λιγότερο διαταρακτική στον εγκεφαλικό ιστό από τον κίνδυνο βλάβης από πρόσθετες αιμορραγίες.

    Σε περιπτώσεις που το αγγείωμα είναι δύσκολο στην προσπέλαση επιλέγεται στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με την χειρουργική επέμβαση. Εντούτοις είναι μία πιο μακροπρόθεσμη μέθοδος θεραπείας.

    Σε κάθε ένδειξη εμφάνισης αγγειώματος στο κεφάλι, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Νευροχειρουργό Δρ. Σπυρίδωνα Τζανή. Ο οποίος είναι  πλήρως καταρτισμένος στη χειρουργική αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου. Κλείστε το ραντεβού σας για μία ενδελεχή εξέταση και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση.

     

    Επικοινωνία

    Επικοινωνία