Αυχενική Μυελοπάθεια: Πώς Θεραπεύεται;

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Η αυχενική μυελοπάθεια προκαλείται όταν συμπιέζεται ο νωτιαίος μυελός στην περιοχή του αυχένα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη φυσιολογική λόρδωση της σπονδυλικής στήλης και δημιουργείται κύφωση. Αυτό που προκαλεί, όμως, την αυχενική μυελοπάθεια είναι η ανεπαρκής αιμάτωση του νωτιαίου μυελού. Οι λόγοι που συντελούν στην εμφάνιση αυτής της πάθησης ποικίλουν. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες είναι η σκλήρυνση των συνδέσμων του νωτιαίου μυελού.  Η φθορά που προκαλεί ο χρόνος στην περιοχή έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην λειτουργία των συνδέσμων. Άλλες αιτίες είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η σπονδύλωση και η συγγενής στένωση.

     

    Αυχενική μυελοπάθεια – Συμπτώματα

    Η αυχενική μυελοπάθεια προκαλεί δύο τύπους συμπτωμάτων: αυτά που γίνονται αντιληπτά στην περιοχή του αυχένα και εκείνα που πλήττουν άλλα σημεία του σώματος.  Ένας ασθενής που υποφέρει από πόνο στον αυχένα δεν σημαίνει ότι πάσχει από αυχενική μυελοπάθεια. Μπορεί το πρόβλημα να εστιάζεται στους μύες του αυχένα όχι στους νευρώνες του. Γι’ αυτό η διάγνωση από έναν έμπειρο Νευροχειρουργό είναι απαραίτητη ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία του προβλήματος.

    Αν ο ασθενής, εκτός από πόνο στον αυχένα, πάσχει και από άλλα συμπτώματα, οι ενδείξεις για αυχενική μυελοπάθεια είναι σοβαρές. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

     

    • Ακαμψία
    • Πονόλαιμος
    • Πόνος στην σπονδυλική στήλη
    • Αίσθηση αδυναμίας στα άνω και κάτω άκρα
    • Μούδιασμα των άκρων
    • Απώλεια ελέγχου στην κίνηση των χεριών
    • Ανισορροπία
    • Διαταραχές εντέρου
    • Σεξουαλική δυσλειτουργία

     

    Μια σοβαρή εκδοχή της αυχενικής μυελοπάθειας είναι η αυχενική σπονδυλωτική μυελοπάθεια. Πρόκειται για τον σταδιακό εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης με την πάροδο του χρόνου. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι συνήθως ταλαιπωρούνται από μια τέτοια πάθηση. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η σπονδυλική στένωση είναι ένα χαρακτηριστικό εκ γενετής. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστεί αυχενική σπονδυλωτική μυελοπάθεια μεγαλώνοντας, καθώς η στένωση γίνεται όλο και πιο μεγάλη.

    Αυχενική  Μυελοπάθεια – Διάγνωση

    Η έγκαιρη διάγνωση βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην αποτελεσματική θεραπεία. Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί έναν έμπειρο νευροχειρουργό ώστε να αξιολογήσει την κλινική του εικόνα. Για να γίνει σωστή διάγνωση ο γιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί για τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων καθώς και για το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Στην συνέχεια, ο ασθενής θα χρειαστεί να κάνει ορισμένες εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία και ακτινογραφία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός θα προτείνει και την αντίστοιχη θεραπεία.

    Θεραπεία

    Η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή θεραπείας, ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις. Ο γιατρός προτείνει στον ασθενή να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες βελτίωσης του προβλήματος. Το κολάρο στον αυχένα αποτελεί, επίσης, έναν τρόπο αντιμετώπισης της πάθησης. Αν ο πόνος και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ο γιατρός αξιολογεί τις πιθανότητες επιτυχίας ενός χειρουργείου και ενημερώνει τον ασθενή.

    Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει δύο μεθόδους, την πεταλοπλαστική και την σωματεκτομή. Στην πρώτη περίπτωση, στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της σπονδυλικής στένωσης του αυχένα. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να αποσυμφορήσει το νωτιαίο μυελό διατηρώντας παράλληλα λειτουργικό τον αυχένα. Η σωματεκτομή απαιτεί αφαίρεση όλων των οστεοφύτων που ασκούν πίεση. Είναι μια πιο απαιτητική διαδικασία, καθώς ο χειρουργός θα πρέπει να τοποθετήσει ειδικές πλάκες στη θέση των οστεοφύτων που προσφέρουν σταθερότητα άλλα και ευλυγισία στη σπονδυλική στήλη.

    Επικοινωνία

    Επικοινωνία