Αυχενικό Σύνδρομο: Αίτια & Θεραπεία

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Το αυχενικό σύνδρομο αφορά σε προβλήματα που παρουσιάζονται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και οφείλονται σε εκφυλιστικές διαταραχές. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

    • Μυϊκό σπασμό
    • Κήλη μεσοσπονδυλίων δίσκων
    • Παρουσία οστεοφύτων στην πρόσθια ή οπίσθια (υψηλού κινδύνου) επιφάνεια των σπονδύλων

    Πρόκειται για μία από τις συχνότερες παθήσεις που εμφανίζεται στο γενικό πληθυσμό και απαντάται κυρίως σε ανθρώπους ηλικίας από 25 έτων και άνω, ενώ οι γυναίκες αποτελούν ομάδα μεγαλύτερης επιρρέπειας.

    Αυχενικό Σύνδρομο & Συμπτώματα

    Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται με το αυχενικό σύνδρομο είναι τα εξής:

    • Πόνος στον αυχένα
    • Μυϊκοί σπασμοί
    • Ευαισθησία στην αυχενική περιοχή
    • Πόνος που μπορεί να αντανακλά στο άνω άκρο
    • Μούδιασμα
    • Σπαστικότητα των κάτω άκρων
    • Διαταραχή ισορροπίας
    • Πονοκέφαλος
    • Ίλιγγος

    Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται αδυναμία στους μυς των άνω άκρων, καθώς και να εμφανίζει δυσκολία στο βάδισμα.

    Σε σοβαρότερης μορφής αυχενικό σύνδρομο μπορεί να παρουσιαστεί ατροφία των άνω άκρων ενώ ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολία στις λεπτές κινήσεις.

    Αυχενικό Σύνδρομο – Αίτια

    Τα αίτια που οδηγούν στο αυχενικό σύνδρομο διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

    1. Πρωτοπαθής

    Πρόκειται για βλάβες που αφορούν στους σπονδύλους και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Αυτά περιλαμβάνουν φλεγμαίνοντες σπονδύλους, προβολή κήλης δίσκου, δυσπλασία στα αγγεία, αστάθεια ανάμεσα στους σπονδύλους, όγκοι σπονδύλων, κ.α.

    1. Δευτεροπαθής

    Οι δευτεροπαθείς αιτίες αφορούν σε συστημικές ασθένειες όπως είναι το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, ενδοκρινολογικές διαταραχές, κ.α. Οι ασθένειες αυτές εμφανίζονται συχνά με τη μορφή του αυχενικού συνδρόμου.

    Σαφώς, ανάμεσα στους παράγοντες που είτε προκαλούν είτε επιδεινώνουν το αυχενικό σύνδρομο περιλαμβάνονται και οι συνήθειες της καθημερινότητας. Επαγγέλματα που απαιτούν πολύωρη καθιστική στάση (εργασία στον υπολογιστή), η λανθασμένη σωματική στάση, η χειρωνακτική εργασία, το άγχος κλπ. αποτελούν σοβαρούς παράγοντες που επιβαρύνουν την περιοχή του αυχένα και τελικά οδηγούν στο σύνδρομο.

    Διάγνωση από Νευροχειρουργό

    Ο νευροχειρουργός θα πραγματοποιήσει διαγνωστική εξέταση με σκοπό τον προσδιορισμό της υποκείμενης αιτίας που προκαλεί το αυχενικό σύνδρομο. Κατόπιν λήψης ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, καθώς και κλινικής εξέτασης, ο εξειδικευμένος ιατρός θα παραπέμψει τον ασθενή σε παρακλινικές εξετάσεις όπως είναι οι ακτινογραφίες και η μαγνητική τομογραφία. Η ακριβής απεικόνιση των αυχενικών σπονδύλων θα δώσει μία ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση και τις πιθανές παθήσεις που οδηγούν στο σύνδρομο.

    Για την ανάδειξη κάκωσης των ριζών – νεύρων που μπορεί να υπάρχει στα άνω ή κάτω άκρα, το ηλεκτρομυογράφημα αποτελεί εξέταση υψηλής διαγνωστικής αξίας.

    Εάν υπάρχει υποψία για μυελοπάθεια τότε η εξέταση περιλαμβάνει τα σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά και σε συνδυασμό με τη μαγνητική τομογραφία πραγματοποιείται διάγνωση τυχόν βλαβών του Νωτιαίου Μυελού.

    Συντηρητική θεραπεία

    Στόχος της συντηρητικής θεραπείας είναι η ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα και η επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η συντηρητική θεραπεία ακολουθείται από το 90% περίπου των ασθενών και περιλαμβάνει:

    • Φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα
    • Κορτιζόνη (σε ορισμένες περιπτώσεις)
    • Ανάπαυση
    • Τροποποίηση της σωματικής δραστηριότητας
    • Εφαρμογή κολλάρου
    • Ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας

    Χειρουργική Αποκατάσταση

    Σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία αποτυγχάνει ή σε ασθενείς όπου υπάρχουν ειδικές ενδείξεις, πραγματοποιείται χειρουργική αποκατάσταση.

    Είναι γεγονός ότι επί χρόνια έχει συντηρηθεί ένας μύθος που αναφέρει ότι έπειτα από την επέμβαση του αυχένα δημιουργείται παράλυση. Κάτι τέτοιο τρομοκρατεί τους ασθενείς και παρατείνει τη χρονιότητα της πάθησης, ενώ ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολίες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά του.

    Ωστόσο, η πραγματικότητα αφορά σε σύγχρονες και ασφαλείς μεθόδους χειρουργικής αντιμετώπισης που δε θέτουν σε κανενός είδους κίνδυνο τους ασθενείς.

    Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αποτελεί την πιο συχνή αιτία αυχενικού συνδρόμου και η τεχνική χειρουργικής αποκατάστασης είναι η μικροχειρουργική αρθροπλαστική. Η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 24 ώρες, ενώ δεν προκαλείται μεγάλο τραύμα και ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε διάστημα μίας εβδομάδας.

    Δεύτερη αιτία του συνδρόμου είναι η εκφυλιστική σπονδυλοαρθροπάθεια του αυχένα κατά την οποία ασκείται πίεση στο Νωτιαίο Μυελό και στις ρίζες – νεύρα. Σε αυτήν την περίπτωση επιλέγεται πρόσθια αρθροπλαστική. Η διάρκεια νοσηλείας είναι τρεις ημέρες και η επάνοδος στην καθημερινότητα έπειτα από δέκα ημέρες.

    Σε σοβαρά περιστατικά μυελοπάθειας η επέμβαση εκλογής είναι η πεταλοπλαστική (συνδυασμός πρόσθιας και οπίσθιας επέμβασης).

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία