Διαδερμική Αποσυμπίεση: Ποια είναι η διαδικασία;

Διαδερμική αποσυμπίεση είναι μια μέθοδος θεραπείας κατά την οποία αφαιρείται μέρος του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Με αυτό τον τρόπο θεραπεύεται η σπονδυλική στένωση. Επιτυγχάνεται αποσυμπίεση και ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο. Σήμερα έχει εξελιχθεί πολύ η τεχνική που πραγματοποιείται αυτή η χειρουργική επέμβαση, κάτι που την έχει κάνει λιγότερο επεμβατική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τοποθετείται ένα ειδικό εργαλείο στο κέντρο του δίσκου μέσω μιας βελόνας. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο αφαιρείται ο ιστός από τον πυρήνα του δίσκου και έτσι προκαλείται αποσυμπίεση του δίσκου. Ο ασθενής πλέον ανακουφίζεται καθώς μειώνεται η πίεση που ασκεί ο δίσκος στο κοντινό νεύρο.

 

Πρόκειται για μια απλή επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Ακόμη και η είσοδος της βελόνας στον οργανισμό είναι ανώδυνη. Μετά το πέρας της επέμβασης, υπάρχει ένα μικρό τραύμα, το οποίο, όμως επουλώνεται με την πάροδο του χρόνου.  Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του, έχοντας ένα μικρό επίδεσμο στο σημείο που εισχώρησε η βελόνα. Η διαδερμική αποσυμπίεση είναι η καλύτερη επιλογή για περιπτώσεις σπονδυλικής στένωσης. Οι ηλικίες στις οποίες εμφανίζεται μια τέτοιου είδους πάθηση είναι συνήθως μεταξύ 60 – 70 χρονών ή 30 -50, αν πρόκειται για συγγενής στένωση.

 

Οι επιπλοκές μετά την επέμβαση είναι σχεδόν μηδαμινές. Σίγουρα ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί λίγο πόνο στην περιοχή. Για να γίνει πιο γρήγορη η ανάρρωση θα πρέπει να ξεκουραστεί και να αποφύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα για ένα χρονικό διάστημα. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η φυσικοθεραπεία στην ταχεία ανάρρωση.

 

Η ανατομία της σπονδυλικής στήλης

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από σπονδύλους που επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο. Ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο υπάρχουν μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Λειτουργούν σαν μαξιλάρια που διευκολύνουν την κίνηση και παρέχουν απορρόφηση κραδασμών για τη σπονδυλική στήλη. Οι αρθρώσεις συνδέουν κάθε σπόνδυλο και διάφοροι σύνδεσμοι και τένοντες σταθεροποιούν περαιτέρω τη σπονδυλική στήλη. Όταν κάθε μέρος της σπονδυλικής στήλης είναι υγιές, τότε το σώμα λειτουργεί κανονικά. Το άτομο μπορεί να κινείται ελεύθερα, χωρίς πρόβλημα, κάνοντας κάθε είδους κίνηση. Όταν, όμως, δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στην ανατομία της σπονδυλικής στήλης, τότε προκαλείται μεγάλη δυσφορία.

Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί λόγω ασθένειας, ηλικίας ή τραυματισμού. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι σχεδιασμένοι να είναι μαλακοί και να παρέχουν στήριξη. Ωστόσο, έχουν την τάση να διογκώνονται προς τα πίσω μέσω του εξωτερικού τμήματος του δίσκου και των συνδέσμων. Το γεγονός αυτό μπορεί να  προκαλέσει ερεθισμό στα γειτονικά νεύρα.

 

Διαδερμική αποσυμπίεση – Συμπτώματα

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σπονδυλικής στένωσης είναι η δυσφορία στο περπάτημα. Ο ασθενής δυσκολεύεται να κινηθεί καθώς μπορεί να ταλαιπωρείται από μούδιασμα και κράμπες. Πολύ δύσκολα θα αγνοήσει τα συμπτώματα καθώς τις περισσότερες φορές επιδεινώνονται και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητα του.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκληθούν είναι:

  • Αίσθηση τσιμπήματος
  • Αδυναμία στα πόδια
  • Ριζιτική συνδρομή
  • Πόνος στον αυχένα
  • Πόνος στην πλάτη

Η σπονδυλική στένωση είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση που οδηγεί τον ασθενή στην λύση της διαδερμικής αποσυμπίεσης. Άλλες παθήσεις στις οποίες πραγματοποιείται διαδερμική αποσυμπίεση είναι σε περιπτώσεις μικρής κήλης ή μεγάλης κήλης, χωρίς ρήξη δίσκου.

 

Είναι πολύ σημαντικό η διαδερμική αποσυμπίεση να πραγματοποιηθεί από Νευροχειρουργό. Η μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχα περιστατικά είναι απαραίτητη ώστε επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Η σωστή προσέγγιση παίζει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της προστασίας της υγείας του ασθενή, τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όσο και μετά το τέλος της.

Επικοινωνία

Επικοινωνία