ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν βιώσει ίλιγγο. Τι είναι όμως ο ίλιγγος, πώς προκαλείται και με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Τι είναι ίλιγγος;
Ως ίλιγγος ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει την ψευδαίσθηση ότι ο ίδιος κινείται χωρίς αυτό να συμβαίνει ή ότι τα πράγματα γύρω του περιστρέφονται. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι κινείται προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.
Διάκριση ιλίγγου
Ο ίλιγγος διακρίνεται σε δύο τύπους, στον ίλιγγο περιφερειακού και κεντρικού τύπου. Πιο συγκεκριμένα, ο ίλιγγος περιφερειακού τύπου αφορά παθήσεις του αυτιού, όπως για παράδειγμα κάποια βλάβη στο λαβύρινθο ή στο αιθουσαίο νεύρο. Το αιθουσαίο νεύρο είναι το νεύρο που συνδέει το αυτί με τον εγκέφαλο. Από την άλλη, ο κεντρικού τύπου ίλιγγος αφορά σε κάποιο πρόβλημα που εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα. Η παρεγκεφαλίδα είναι πολύ βασική για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, αφού εξασφαλίζει την ισορροπία και τον συντονισμό των κινήσεών μας.
Πού μπορεί να οφείλεται ο περιφερειακός ίλιγγος;
Ο περιφερειακός τύπος ιλίγγου μπορεί να οφείλεται σε μια από τις παρακάτω αιτίες:
- Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως: πρόκειται για τη συχνότερη αιτία πρόκλησης ιλίγγου. Οφείλεται στη μετακίνηση των ωτόλιθων, ειδικών κρυστάλλων που βρίσκονται μέσα στον λαβύρινθο και ρυθμίζουν την ισορροπία μας. Ο ασθενής αισθάνεται ίλιγγο όταν κουνάει απότομα το κεφάλι του ή όταν σηκώνεται ή ξαπλώνει απότομα. Το αίσθημα του ιλίγγου διαρκεί για μερικά δευτερόλεπτα, αν και μετέπειτα οι ασθενείς αναφέρουν ότι νιώθουν μια αστάθεια.
- Λαβυρινθίτιδα ή αιθουσιαία νευρίτιδα: όταν ο λαβύρινθος ή το αιθουσαίο νεύρο φλεγμάνει, τότε μπορεί να προκληθεί ίλιγγος. Τα συμπτώματα είναι έντονα και ξεκινούν αιφνίδια.
- Νόσος Μeniere: η νόσος αυτή αφορά τη διαταραχή της πίεσης του υγρού που βρίσκεται μέσα στον λαβύρινθο του αυτιού. Τα επεισόδια ιλίγγου σε αυτή την περίπτωση είναι επαναλαμβανόμενα και χαρακτηρίζονται κυρίως από βαρηκοΐα και εμβοές.
Πού μπορεί να οφείλεται ο κεντρικός ίλιγγος;
Ο κεντρικός ίλιγγος χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από αστάθεια και ναυτία και λιγότερο από το αίσθημα περιστροφής. Ο κεντρικός τύπος ιλίγγου, όπως προαναφέρθηκε προκαλείται κυρίως από:
Με ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχει ο ίλιγγος;
Πολύ συχνά ο ίλιγγος συνοδεύεται με κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Εμετός
- Ναυτία
- Ζάλη
- Αίσθηση βαριού κεφαλιού
- Λιποθυμικές τάσεις
- Διαταραχές στην όραση
- Πονοκέφαλος
- Σύγχυση
- Εμβοές
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση του ιλίγγου;
Η διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης του ιλίγγου με σκοπό την εύρεση της ιδανικής θεραπείας για το κάθε περιστατικό είναι σύνθετη. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι πολλαπλές αιτίες που προκαλούν ίλιγγο απαιτούν νευροωτολογική-ακοολογική εξέταση. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται:
- Λήψη ιστορικού του ασθενούς
- Έλεγχος ακοής (με ακουόγραμμα, ωτοσκόπηση, τυμπανόγραμμα κ.ά.)
- Έλεγχος νυσταγμού, όπου ελέγχονται αν οι κινήσεις των ματιών υποδηλώνουν παρουσία ιλίγγου
- Έλεγχος ισορροπίας
- Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία
Τα ευρήματα που προκύπτουν από τα παραπάνω συμβάλλουν ουσιαστικά στη διάγνωση δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές για το εάν ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί σε ωτορινολαρυγγολόγο ή σε κάποιο ειδικό νευρολόγο.
Αν ο ίλιγγος διαπιστωθεί ότι είναι κεντρικού τύπου, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο νευρολόγο.
Ίλιγγος & Αντιμετώπιση
Ο τρόπος αντιμετώπισης του ιλίγγου εξαρτάται από τον τύπο του. Συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής ή με ασκήσεις αιθουσαίας αντιρρόπησης. Η χειρουργική αντιμετώπιση του ιλίγγου είναι εξαιρετικά σπάνια, αφού τα συντηρητικά μέτρα αποδίδουν και ανακουφίζουν τους ασθενείς από τα συμπτώματα.
Αν έχετε εμφανίσει συμπτώματα που υποδηλώνουν κάποιον τύπο ιλίγγου, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Νευρολόγο-Νευροχειρουργό Σπυρίδωνα Τζανή. Ο Δρ.Τζανής με πολυετή εμπειρία στη διάγνωση και την παρακολούθηση νευρολογικών παθήσεων, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ίλιγγο και τους τρόπους αντιμετώπισής του επικοινωνήστε με τον ιατρό.