Νόσος Του Parkinson

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτική διαταραχή του νευρικού συστήματος η οποία επηρεάζει την κίνηση. Προκύπτει από τη μείωση της ντοπαμίνης (ουσία στον εγκέφαλο), έλλειψη ντοπαμινεργικών νευρώνων, και δημιουργία Lewy Bodies (σωματίδια – πρωτεΐνες) στους νευρώνες. Τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά, συνήθως με ένα αισθητό τρεμούλιασμα στο ένα χέρι, και ακολουθούνται από δυσκαμψία ή επιβράδυνση της κίνησης.

    Στα αρχικά στάδια της νόσου του Parkinson, παρατηρείται ελάχιστη ή πλήρης απώλεια εκφράσεων στο πρόσωπο, ενώ τα χέρια μπορεί να μην ταλαντεύονται κατά τη βάδιση. Παράλληλα, η ομιλία γίνεται απαλή ή ακατάληπτη. Με την πάροδο του χρόνου και όσο εξελίσσεται η νόσος του Parkinson, τα συμπτώματα επιδεινώνονται.

    Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια μόνιμη θεραπεία για τη νόσο του Parkinson, τα ειδικά φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματα. Ανάλογα με την περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να κρίνει απαραίτητη τη χειρουργική επέμβαση με σκοπό τη ρύθμιση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου, έτσι ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα της νόσου.

    Νόσος του Parkinson – Πώς προκαλείται;

    Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τη νόσο του Parkinson δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, η ανάπτυξή της συχνά συνδέεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιστημονικές έρευνες, επίσης, την αποδίδουν σε λοιμώξεις από ιούς.

    Η νόσος του Parkinson οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, δηλαδή της ουσίας που ρυθμίζει τη ντοπαμίνη. Επίσης, τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο, συχνά παρουσιάζουν μη φυσιολογικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο, οι οποίες ονομάζονται Lewy Bodies. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δε γνωρίζουν το ρόλο που παίζουν για την ανάπτυξη της νόσου του Parkinson.

    Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που αναπτύσσουν συχνότερα τη νόσο του Parkinson έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

    • Άνδρες
    • Λευκή φυλή
    • Ηλικία άνω των 60 ετών
    • Οικογενειακό ιστορικό με τη νόσο του Parkinson
    • Έκθεση σε τοξικές ουσίες
    • Εγκεφαλικός τραυματισμός

    Νόσος του Parkinson –Συμπτώματα

    Τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Στα αρχικά της στάδια, οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι ήπιες ή και σχεδόν ανύπαρκτες. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα ξεκινούν από τη μία πλευρά του σώματος και συνήθως παραμένουν εντονότερα σε αυτή, ακόμη και όταν έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και τις δύο πλευρές.

    Γενικά, η νόσος του Parkinson προκαλεί συμπτώματα, όπως είναι τα εξής:

    • Τρόμος
      Πρόκειται για τρόμο ή τρέμουλο το οποίο αρχικά παρουσιάζεται σε ένα μέρος του σώματος (συνήθως το χέρι ή τα δάχτυλα).
    • Βραδυκινησία
      Με την πάροδο του χρόνου, η νόσος του Parkinson μπορεί να επιβραδύνει την κίνηση, καθιστώντας δύσκολη και χρονοβόρα την εκτέλεση απλών εργασιών. Κατά τη βάδιση τα βήματα μπορεί να γίνουν πιο σύντομα ή συρτά, ενώ ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να σηκωθεί από την καρέκλα.
    • Μυϊκή δυσκαμψία
      Αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, οδηγώντας σε μια επώδυνη κατάσταση η οποία μπορεί να περιορίσει το εύρος των κινήσεων του ασθενούς.
    • Διαταραχή στη στάση του σώματος και την ισορροπία
      Το σώμα παρουσιάζει μια κυρτή στάση και ο ασθενής δυσκολεύεται να διατηρήσει την ισορροπία του.
    • Απώλεια ικανότητας μηχανικών κινήσεων
      Με την εξέλιξη της νόσου, μπορεί να μειωθεί η ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί μηχανικές κινήσεις, όπως είναι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το χαμόγελο ή η ταλάντευση των χεριών κατά τη βάδιση.
    • Αλλαγές στην ομιλία
      Ο ασθενής μπορεί να μιλάει χαμηλόφωνα, γρήγορα, ή να διστάζει πριν μιλήσει. Επιπλέον, η ομιλία είναι μονότονη, χωρίς ηχητικούς χρωματισμούς.
    • Δυσκολία στη γραφή
      Παρουσιάζεται δυσκολία στην εκτέλεση γραφής, ενώ ο γραφικός χαρακτήρας μπορεί να αλλάξει (μικρότερα γράμματα).

    Διάγνωση της Νόσου του Parkinson

    Η διάγνωση της νόσου του Parkinson πραγματοποιείται από νευροχειρουργό και βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, καθώς και σε φυσική και νευρολογική εξέταση. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα αξιολογήσει παράλληλα τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής, θέτοντας τελικά τη διάγνωση.

    Ο απεικονιστικός έλεγχος (αξονική/ μαγνητική τομογραφία) μπορεί να κριθεί απαραίτητος για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών παθήσεων, ενώ μπορεί να συσταθεί η διενέργεια DAT (σάρωση μεταφορέα ντοπαμίνης).

    Νόσος του Parkinson – Τρόποι Αντιμετώπισης

    Ο τρόπος αντιμετώπισης της νόσου του Parkinson βασίζεται σε ένα συνδυασμό τροποποίησης στον τρόπο ζωής και φαρμακευτικής αγωγής.

    Ο ασθενής είναι σημαντικό να ακολουθήσει πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του και τη μείωση των συμπτωμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν:

    • Επαρκή ανάπαυση
    • Σωματική άσκηση
    • Ισορροπημένη διατροφή υπό την επίβλεψη ειδικού
    • Λογοθεραπεία/ εργοθεραπεία
    • Φυσικοθεραπεία

    Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών, απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση των ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο του Parkinson.

    Επικοινωνία Επικοινωνία