Πολύμορφο Γλοιοβλάστωμα

Τι είναι το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα;

Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (Glioblastoma multiforme, GBM) είναι ένας επιθετικός πρωτοπαθής τύπος καρκίνου του εγκεφάλου. Αποτελεί περίπου το 30% των συνολικών όγκων του εγκεφάλου και προκαλείται  από τη νευρογλοία του νευρικού συστήματος. Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα μπορεί να εντοπίζεται στο ένα ή και στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Εμφανίζεται συχνότερα στα εγκεφαλικά ημισφαίρια και σπανιότερα στο εγκεφαλικό στέλεχος. Οι απομακρυσμένες μεταστάσεις από το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Συνήθως εμφανίζεται σε άντρες άνω των 60 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται οι γυναίκες και άλλες ηλικιακές ομάδες.

Αίτια-Παράγοντες εμφάνισης πολύμορφου γλοιοβλαστώματος

Η εμφάνιση του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος δεν έχει συνδεθεί με συγκεκριμένα αίτια ή παράγοντες. Ισχύουν αυτά τα αίτια που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση όγκων εγκεφάλου σε γενικότερα πλαίσια. Πιο συγκεκριμένα, για την εμφάνισή του μπορεί να οφείλονται:

  • Κληρονομικοί παράγοντες
  • Σπάνια σύνδρομα
  • Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες (π.χ. συχνή έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία)
  • Προγενέστερο γλοίωμα ( όγκος χαμηλότερης κακοήθειας)στην περιοχή του εγκεφάλου που εξελίσσεται σε πολύμορφο γλοιοβλάστωμα
  • Λήψη ακτινοβολίας σε πρότερο χρόνο για θεραπευτικούς σκοπούς

Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν εξαρτώνται κυρίως από τη θέση του όγκου. Επίσης, χαρακτηριστικό τους είναι η ξαφνική εμφάνισή τους και η ταχεία επιδείνωσή τους. Τα κυρίαρχα συμπτώματα που διακρίνουν το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι τα παρακάτω:

  • Έντονος πονοκέφαλος
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Διαταραχές οράσεως (διπλή ή θολή όραση)
  • Διαταραχές αισθητικότητας
  • Αδυναμία στα χέρια ή στα πόδια
  • Αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα
  • Σταδιακή αλλοίωση της μνήμης
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Υπνηλία

Διάγνωση

Στη διάγνωση του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος συμβάλλει σημαντικά η μαγνητική τομογραφία. Όμως, στη συνέχεια πρέπει να ληφθεί υλικό για βιοψία. Η βιοψία μπορεί να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον όγκο και να κατευθύνει πλήρως τον θεράποντα νευροχειρουργό προς την κατάλληλη θεραπεία.

Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα – Αντιμετώπιση

Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, όπως προαναφέρθηκε, είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός όγκος. Έτσι, η ταχύτατη αντιμετώπισή του είναι αναγκαία. Δυστυχώς, τα ποσοστά πλήρους ανάρρωσης των ασθενών δεν είναι ενθαρρυντικά. Όμως, η σύγχρονη ιατρική διαθέτει στη φαρέτρα της εξελιγμένες και ελπιδοφόρες μεθόδους.

Σε πρώτο στάδιο, ο ασθενής υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση (κρανιοτομία), στοχεύοντας στην ολική αφαίρεση του όγκου. Αυτό δεν είναι πολλές φορές εφικτό λόγω της θέσης του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο νευροχειρουργός αφαιρεί ένα μέρος του όγκου. Με την ογκομείωση προκαλείται αμέσως βελτίωση στα συμπτώματα. Η αφαίρεση του όγκου συμβάλλει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 98% στην επιβίωση του ασθενούς. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η χειρουργική αντιμετώπιση, τοποθετείται βαλβίδα και πραγματοποιείται ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία για τη συρρίκνωσή του.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, εφαρμόζεται ακτινοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να συνδυάζεται με χημειοθεραπεία, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επίσης, μπορεί να προταθεί από τον θεράποντα νευροχειρουργό η λήψη κορτιζονούχας φαρμακευτικής αγωγής ή η λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων.

 

Τέτοιες περιπτώσεις βαρύνουσας σημασίας πρέπει να αντιμετωπίζονται από έναν εξαιρετικά έμπειρο νευροχειρουργό. Ο Νευροχειρουργός Σπυρίδων Τζανής έχει μεγάλη εμπειρία στη χερουργική όγκων εγκεφάλου, αφού ο τομέας αυτός είναι ο βασικότερος των ιατρικών του ενδιαφερόντων. Επίσης, είναι κάτοχος διδακτορικής διατριβής με θέμα τη Νευρο-ογκολογία και είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση σχετικά με το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Επικοινωνία Επικοινωνία