ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Tι είναι το σηραγγώδες αιμαγγείωμα;
Το σηραγγώδες αιμαγγείωμα (ή αλλιώς καβέρνωμα) είναι μια δυσπλασία των αγγείων του εγκεφάλου και είναι αρκετά σπάνια. Αυτή η ανωμαλία αγγείων προκαλεί προβλήματα τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στο νωτιαίο μυελό. Το μέγεθός τους μπορεί να είναι από 2 χιλιοστά έως 5 εκατοστά.
Συνήθως εντοπίζεται στον εγκέφαλο και σε σπάνιες περιπτώσεις στον νωτιαίο μυελό. Μοιάζει με βατόμουρο, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένα σύνολο φλεβών με παχύ τοίχωμα.
Εξέλιξη σηραγγώδους αιμαγγειώματος
Το σηραγγώδες αιμαγγείωμα μπορεί να παραμένει σταθερό, να μεγαλώνει σταδιακά ή να συρρικνώνεται. Η σταδιακή και αργή αύξησή του είναι το πιο συχνό φαινόμενο, ενώ η συρρίκνωσή του το πιο σπάνιο.
Επιπροσθέτως, είναι πιθανό να αιμορραγήσει, να θρομβωθεί (παύση ροής αίματος μέσα στις φλέβες του) και να αποτιτανωθεί (εναπόθεση αλάτων ασβεστίου).Τα σηραγγώδη αγγειώματα μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά.
Σηραγγώδες αιμαγγείωμα: Αίτια εμφάνισης
Δεν έχουν γίνει ακόμα σαφή τα αίτια εμφάνισης του σηραγγώδους αιμαγγειώματος. Ίσως τα αίτια εμφάνισης σχετίζονται με κληρονομικούς παράγοντες, όμως αυτό δεν αποτελεί κανόνα.
Ποιες ομάδες είναι επιρρεπείς στην εμφάνιση σηραγγώδους αιμαγγειώματος;
Στατιστικά οι πιθανότητες εμφάνισής του αφορούν νέους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, κινδυνεύουν περισσότερο νέοι με επιληπτικές κρίσεις ή εγκεφαλική αιμορραγία (πιο σπάνιο).
Σηραγγώδες Αιμαγγείωμα: Συμπτώματα
Τα σηραγγώδη αιμαγγειώματα μπορεί να είναι ασυμπτωματικά και να αποτελούν τυχαία ευρήματα μιας ακτινογραφίας που στοχεύει στην εύρεση άλλων προβλημάτων. Στις περιπτώσεις που δεν ισχύει αυτό εκδηλώνονται τα παρακάτω συμπτώματα:
- Αιμορραγικά επεισόδια συνοδευόμενα με επιληπτικούς σπασμούς
- Διαταραχή ομιλίας
- Αδυναμία στο χέρι
- Επιληπτικές κρίσεις
- Κεφαλαλγία
- Διαταραχές όρασης
- Προβλήματα ισορροπίας
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Προβλήματα μνήμης
Σηραγγώδες Αιμαγγείωμα: Τρόποι Διάγνωσης
Η διάγνωση είναι εφικτή μόνο μέσα από την αξονική και ιδιαίτερα τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και σπονδυλικής στήλη, η οποία προσφέρει τη λεπτομερέστερη δυνατή εικόνα της κατάστασης του ασθενούς.
Σηραγγώδες Αιμαγγείωμα: Πώς αντιμετωπίζεται;
Η μέθοδος αντιμετώπισης που θα ακολουθηθεί για τον εκάστοτε ασθενή είναι διαφορετική και εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και του μεγέθους του αιμαγγειώματος.
Όταν το σηραγγώδες αιμαγγείωμα αποτελεί τυχαίο εύρημα και το άτομο δεν παρουσιάζει συμπτώματα, είναι αρκετή η τακτική παρακολούθησή του με μαγνητικές τομογραφίες. Η χειρουργική επέμβαση επιλέγεται σε περιπτώσεις που τα αιμαγγειώματα προκαλούν εγκεφαλική αιμορραγία ή επιληπτικές κρίσεις που δεν αντιμετωπίζονται με ειδική φαρμακευτική αγωγή.
Σε ακόμα πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπου τα αιμαγγειώματα δεν προσεγγίζονται εύκολα αλλά χρήζουν αφαίρεσης επιλέγεται η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική, μια σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισης καλοηθών παθήσεων του εγκεφάλου.
Η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική πραγματοποιείται με εντοπισμένη ακτινοβολία και στοχεύει στη σταδιακή συρρίκνωση του αιμαγγειώματος. Το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι εγγυάται λιγότερες επιπλοκές απ’ ό,τι η χειρουργική επέμβαση. Όμως, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και παραμένει ακόμα ασαφές, το αν προστατεύει τον ασθενή από μια ενδεχόμενη αιμορραγία.
Ο Νευροχειρουργός Δρ Σπυρίδων Τζανής, με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στους τομείς της νευρο-ογκολογίας, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετική με το σηραγγώδες αιμαγγείωμα και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.