Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Όταν κάνουμε λόγο για κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις εννοούμε τη διαταραχή που προκαλείται στη λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό της κεφαλής. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, καθώς αποτελεί την 4η αιτία θανάτου μετά τις κακοήθεις νόσους, το καρδιακό επεισόδιο και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στους νέους, η κρανιοεγκεφαλική κάκωση αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου καθώς και αναπηρίας.

    Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση παρουσιάζεται περισσότερο σε άτομα στην παιδική ηλικία και σε εφήβους, ενώ συχνά παρατηρείται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών.

    Συμπτώματα κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης

    Τα άμεσα συμπτώματα μίας κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης περιλαμβάνουν:

    • Απώλεια μνήμης προσωρινών γεγονότων
    • Έλλειψη συνείδησης
    • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός (διαταραχή νοητικής ικανότητας)

    Κατά την κρανιοεγκεφαλική κάκωση μπορεί να δημιουργηθεί τραυματισμός στην κεφαλή ο οποίος ενδεχομένως να οδηγήσει σε θλαστικό τραύμα ή εκροή αίματος (εκχύμωση). Η εκχύμωση είναι πιθανό να συνοδεύεται από εγκεφαλικές θλάσεις (π.χ. επισκληρίδιο αιμάτωμα στην κροταφική περιοχή).

    Σε περιστατικά όπου παρουσιάζονται έντονα κρανιακά κατάγματα, οι πιθανότητες να υπάρχει αιμάτωμα εντός της εγκεφαλικής χώρας είναι αυξημένες. Σε αυτήν την περίπτωση, η διάγνωση και αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι άμεση.

    Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις & Διάσειση

    Η διάσειση μπορεί να συμβεί αμέσως μετά το επεισόδιο κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

    Χαρακτηρίζεται από:

    • Λιποθυμία
    • Απώλεια συνείδησης
    • Γενική διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας
    • Διακοπή της αναπνοής (σε ορισμένες περιπτώσεις)

    Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για μερικά λεπτά και έπειτα υποχωρούν. Ωστόσο, ο ασθενής ενδέχεται να εκδηλώνει ζαλάδα, πονοκεφάλους, περιορισμό στην ικανότητα συγκέντρωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το επεισόδιο (ίσως και έπειτα από ένα έτος).

    Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις – Διάγνωση

    Η διάγνωση των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων τίθεται από εξειδικευμένο νευροχειρουργό ο οποίος θα ορίσει τις κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις.

    Απαραίτητη είναι η διενέργεια αξονικής τομογραφίας εγκεφάλου χωρίς να χορηγηθεί σκιαγραφικό ενδοφλέβια.

    Ιδιαίτερης αξίας διαγνωστική μέθοδος για τον προσδιορισμό της συνείδησης του ασθενούς είναι η Κλίμακα Γλασκόβης. Κατά την εξέταση ο ασθενής υποβάλλεται σε 3 κύριες δοκιμασίες:

    1. Άνοιγμα των οφθαλμών
    2. Αντιδράσεις κινήσεων
    3. Ικανότητα στην ομιλία

    Με βάση αυτές τις δοκιμασίες, η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται είτε ήπια είτε μέτρια είτε σοβαρή.

    Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις & Αντιμετώπιση

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ορίζεται και η κατάλληλη αντιμετώπιση. Σε περίπτωση όπου η διάγνωση δείξει κάποια τραυματική κάκωση, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί θεραπεία εκλογής.
    Εάν δεν αναδειχθεί τραυματική κάκωση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε παρακολούθηση για το επόμενο 24ωρο και, εφόσον δεν παρουσιάσει ύποπτη συμπτωματολογία, θα εξέλθει από το νοσοκομείο.

     

    Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Νευροχειρουργό Δρ. Σπυρίδωνα Τζανή. Ο εξειδικευμένος ιατρός διαθέτει πολυετή εμπειρία στη διάγνωση, παρακολούθηση και σύγχρονη αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων.

     

    Επικοινωνία Επικοινωνία